Index Vakbarát Hírportál

Oroszország pénzt követel, Németország nem akar többet fizetni a leningrádi blokádért

2021. október 15., péntek 19:23

Égbekiáltó igazságtalanságnak nevezte pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy Németország nem hajlandó jóvátételt fizetni Leningrád második világháborús német blokádja valamennyi túlélőjének nemzetiségükre való tekintet nélkül – írja az MTI.

Jóvátétel fejében felajánlották, hogy felújítanak egy kórházat Szentpéterváron. Köszönet nekik érte. Megszervezték a két egykori hadviselő fél veteránjainak találkozóját, de ez sem mentesít az égbekiáltó igazságtalanság alól

 – mondta Szergej Lavrov a külföldön élő oroszok pénteken Moszkvában kezdődött kétnapos hetedik világkongresszusán.

A holokauszt bűncselekmény, de amit a fasiszták Leningrád ellen tettek, abban nem volt különbség zsidók és oroszok, tatárok, grúzok, örmények között, bárki is élt ott – hangoztatta Lavrov.

A külügyminiszter kifejtette, hogy a német kormány által a Leningrád csaknem 900 napos blokádját túlélő zsidók részére – és csak az ő részükre – kifizetett jóvátételről van szó. Mind mondta, évek óta igyekeztek megoldani ezt a kérdést diplomáciai csatornákon, de azt a választ kapták a német féltől, hogy a felelősségre vonatkozó hatályos törvény értelmében a holokausztot túlélő zsidók számára jár jóvátétel, bárhol is éljenek, a leningrádi blokád többi túlélője pedig nem esik a holokauszt kategóriájába.

Korábban Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a német hatóságok szerinte rendre nem vettek tudomást az orosz fél felszólításáról, hogy ne tegyenek különbséget nemzetiség szerint a humanitárius jóvátétel kifizetésekor. Hozzátette, hogy Moszkva ismételten kérte Berlint, felelőssége elismeréseként ne a megkülönböztetés, hanem az igazságosság és az erkölcs alapján találjon megoldást, és ne rejtőzzön „jogászkodó kifogások” mögé.

Rovatok