Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a Boeing egykori pilótája ellen, 346 ember haláláért lehet felelős

2021. október 15., péntek 12:44

Vádat emelt az észak-texasi szövetségi nagyesküdtszék a Boeing egykori vezető pilótája, Mark Forkner ellen – írja a New York Times. Az eljárást azért indították, mert ügyészségi gyanú szerint hamis állításokat tett a Boeing 737 Max repülőgéptípusról. 

Az egykori pilótát egészen pontosan azzal vádolják, hogy megtévesztette a Szövetségi Légi Közlekedési Hivatalt (FAA), és a közlekedést irányító fedélzeti szoftver, az MCAS – amelyet két légi katasztrófa idején használtak, 2018-ban és 2019-ben – nem úgy működött, ahogy vallomásában szerepel. A két szerencsétlenség összesen 346 ember életét követelte.

A 49 éves Mark Forkner az első Boeing-alkalmazott, akit felelősségre akarnak vonni az ügyben. Ügyvédei ugyanakkor azt állítják, hogy ügyfelük nem hazudott senkinek, és soha nem veszélyeztetné más pilóták vagy utasaik biztonságát. Az egykori pilóta pénteken áll először bíróság elé.

(Borítókép: Boeing–737 Max 8 repülőgépek a Soekarno–Hatta nemzetközi repülőtéren 2019. március 12-én. Fotó: Dimas Ardian / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok