Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok azt ígérik, hogy már tényleg a végére érhet a Szputnyik európai vizsgálata

2021. október 16., szombat 20:19

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hamarosan végére érhet a Szputnyik V szakmai vizsgálatának – állítja a vakcina fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezérigazgatója.

Kirill Dmitrijev  „nagyon professzionálisnak” nevezte az EMA csapatát, majd hozzátette, hogy szerinte a politikusok lassították le eddig az engedélyezési folyamatot.

Arra számítunk, hogy az ősszel visszajönnek és befejezik a vizsgálataikat

– mondta a szakértőkről Dmitrijev, majd párhuzamba állította a Szputnyikot az AstraZenecával, amelyet Európában engedélyeztek ugyan, az amerikai piacra viszont ennek ellenére sem sikerült betörnie.

A Szputnyik V európai engedélyeztetése már hónapok óta húzódik. Magyarországon ugyan nemzeti hatáskörben engedélyezték a vakcinát és ezáltal oltottak vele, de a többi európai államban ezt az EMA-engedélyt hiánya miatt nem tették meg.

Ennek következtében voltak olyan magyar fiatalok, akik idehaza megkapták a Szputnyikot, majd Nyugaton ismét be kellett oltani őket kétszer, mivel az adott ország egészségügyi hatósága nem ismerte el az orosz vakcinát.

Rovatok