Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a venezuelai elnök pénzmosással gyanúsított követét az amerikaiaknak

2021. október 17., vasárnap 18:12

A Zöld-foki Köztársaság kiadta az Egyesült Államoknak Alex Saab kolumbiai üzletembert, akit a venezuelai kormány megbízásából végzett pénzmosással gyanúsítanak – közölte a zöld-foki rádió. Nicolás Maduro venezuelai elnök követét 2020 júniusában fogták el a szigetországban, ahol az Iránba tartó repülőgépe leszállt üzemanyagot vételezni. A praiai vezetés egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

A venezuelai kormány emberrablásnak minősítette Saab kiadatását, és válaszul felfüggesztette a belpolitikai válság rendezése érdekében az ellenzékkel folytatott tárgyalásokat, amelyek újabb fordulója vasárnap indult volna Mexikóvárosban. A caracasi vezetés egyébként szeptemberben vette fel a delegáció soraiba Saabot.

Venezuela elítéli Alex Saab diplomatájának Egyesült Államok kormánya általi elrablását a Zöld-foki Köztársaság hatóságainak közreműködésével, amelyek megkínozták és önkényesen fogva tartották őt 491 napon át

– közölte a venezuelai tájékoztatási minisztérium. A caracasi vezetéssel ellenséges viszonyban lévő Iván Duque kolumbiai elnök

Nicolás Maduro diktatúrájának drogkereskedelme, pénzmosása és korrupciója felett aratott győzelemnek

nevezte Alex Saab kiadatását.

Az amerikai igazságügyi hatóságok azzal gyanúsítják Saabot, hogy a venezuelai szocialista vezetéssel folytatott illegális üzelmeivel tett szert vagyonra a többi között a latin-amerikai ország államilag rögzített valutaátváltási árfolyamainak kihasználásával elkövetett csalással. Mindemellett állítólag egy korrupciós hálózatot is működtetett, amelyen keresztül hasznot húzott az állami élelmiszersegély- és lakhatást támogató programokból is.

Rovatok