Index Vakbarát Hírportál

Népszámlálásba kezdtek a Krím-félszigeten az oroszok, Ukrajna visszavág

2021. október 17., vasárnap 21:39

Oroszországban pénteken népszámlálás kezdődött. Az eljárás az ország területének nagy részén egy hónapig, november 14-ig tart, a nehezen megközelíthető, távoli régiókban pedig december 20-ig − számolt be az MTI. A népszámlálásban személyesen vagy online lehet részt venni. Az első ízben teljesen digitalizált felmérés eredményeit a szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) jövőre és 2023-ban tervezi közzétenni.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet szerint a súlyosbodó járványhelyzet miatt az embereknek csak a 43 százaléka kívánja otthonában fogadni a számlálóbiztosokat. Az eredetileg állásközvetítéssel foglalkozó Superjob portál felmérése szerint szeptemberben még az oroszok 19 százaléka nem kívánt részese lenni a népszámlálásnak, különféle megfontolásokból.

Ez az arány mostanra 31 százalékra nőtt. Az online részvételt is elutasítók jó része úgy véli, hogy a hatóságoknak már így is minden, a népességre vonatkozó adat a rendelkezésére áll.

Kárpáti Igaz Szó szerint Oroszország népszámlálásba kezdett a megszállt Krím-félszigeten és Szevasztopolban is. Az ukrán külügyminisztérium ez ellen közleményben szólalt fel, szerintük ugyanis ezzel Ukrajna állami szuverenitása és területi integritása kerül veszélybe. A tárca ezen felül a megszállás legitimálására tett kísérletnek is nevezi az összeírást.

A népszámlálás lefolytatása az ideiglenesen megszállt területeken barátságtalan cselekedet államunkkal szemben, és fenntartjuk a jogot, hogy visszavágjunk

– áll a közleményben, melyben arra kérik nemzetközi partnereiket, hogy ne ismerjék el az eredményeket.

A népszámlálás miatt az Európai Unió közleményt adott ki, miszerint az orosz intézkedések a Krím jogellenesnek tartott annektálásának legitimálására irányuló kísérletet jelentenek, továbbá Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli tevékenységnek minősülnek, önállósága és területi egysége további aláásására irányulnak.

Az EU felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a nemzetközi jog megsértését jelentő tevékenységével a Krím-félszigeten. Hozzátették, az unió továbbra is azon dolgozik, hogy békés úton vessen véget a félsziget jogellenes orosz elfoglalásának.

Rovatok