Index Vakbarát Hírportál

Elhagyta Minszket a francia nagykövet

2021. október 18., hétfő 11:51

Távozásra szólították fel Franciaország minszki nagykövetét, a diplomata már el is hagyta Belaruszt – jelentette az AFP francia hírügynökség a diplomáciai képviseletre hivatkozva.

Nicolas de Bouillane de Lacoste, Franciaország fehéroroszországi nagykövete elhagyta az országot, miután Minszk hétfőig erre kérte – közölte a követség egy szóvivője, aki nem adott magyarázatot arra, hogy a minszki külügyminisztérium miért kérte a nagykövet távozását. Annyit mondott:

A belarusz külügyminisztérium kérte, hogy a nagykövet még október 18. előtt távozzon.

A helyi média szerint a nagykövet soha nem mutatta be megbízólevelét Aljakszandr Lukasenka államfőnek. A sajtó arról is beszámolt, hogy Minszk visszahívta párizsi nagykövetét, Ihar Feszenkót.

A francia nagykövetség honlapján azt írta, hogy Lacoste szerdán vendégül látta a nemrég betiltott Govori Pravdu (Mondd el az igazságot) nevű helyi civil szervezet képviselőit, köztük annak társvezetőjét, Andrej Dmitrijevet, a tavalyi elnökjelöltek egyikét.

Franciaország más európai uniós országokhoz hasonlóan nem ismerte el a tavaly augusztusi elnökválasztás eredményét, amely Lukasenka hatodik hivatali ciklusát biztosította, és amely hónapokig tartó, példátlanul nagyszabású tüntetéseket váltott ki.

Rovatok