Index Vakbarát Hírportál

Nem vár az Európai Bizottság, napokon belül elindítaná a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen

2021. október 18., hétfő 15:45

Akár már jövő héten is elindíthatja a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság.

Napok vagy legfeljebb hetek kérdése, hogy megtörténjen

– mondta Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. A Bloomberg szerint a biztos jelenleg igyekszik megismerni az uniós tagállamok véleményét a jogállamisági eljárás megindításának lehetőségéről.

Hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy nyilvános eseményen úgy nyilatkozott az ügyről, hogy a lengyelek tiszteletben tartják az EU törvényeit és készek a párbeszédre, ugyanakkor azt kérte, hogy tartsák tiszteletben országa szuverenitását.

Mateusz Morawiecki kedden az Európai Parlamentben is felszólal majd, az uniós állam- és kormányfők pedig október 21–22-én ülnek össze.

Annak a találkozónak a hivatalos napirendjén egyelőre nem szerepel a jogállamisági mechanizmus, de több állami vezető jelezte, hogy erről is szeretne beszélni a találkozón. Mark Rutte holland miniszterelnök például a múlt héten azt mondta országa törvényhozásában, hogy a találkozón

meg fogja kérni az Európai Bizottságot, hogy tartsa vissza a lengyeleknek szánt helyreállítási forrásokat.

A jogállamisági mechanizmus év elején már törvényerőre emelkedett, de az alkalmazását akkor még felfüggesztették. Ha most elindítják, és az uniós tagállamok jóváhagyásukat adják,

MAGYARORSZÁG AZ ÖSSZES, AZ EURÓPAI UNIÓtÓL ÉRKEZŐ FORRÁSÁT ELVESZÍTHETI.

A jogállamisági mechanizmus miatt Magyarország és Lengyelország az Európai Bírósághoz fordult, amelynek gyorsított eljárásban arról kell döntenie, összeegyeztethető-e az uniós joggal jogállamisági feltételekhez kötni a támogatások kifizetését. Abban az ügyben azonban legfeljebb jövőre születhet ítélet, és az Európai Bizottság most úgy döntött, hogy nem várja meg. Magyarország és Lengyelország így egyelőre még a koronavírus-járvány miatt neki járó gazdasági helyreállítási alap forrásait sem kapta meg, ezen a frontvonalon is megy a huzavona a felek között.

Rovatok