Index Vakbarát Hírportál

Jöttek a fegyveresek, menekülnie kellett Haiti miniszterelnökének

2021. október 18., hétfő 21:09

El kellett menekülnie egy állami rendezvényről Haiti miniszterelnökének, Ariel Henrynek, miután fegyveresek vették tűz alá őt és a menetét. 

Haiti elnökét júliusban fegyveresek gyilkolták meg, azóta nem sokat javult a közbiztonság az országban. Ezt jelzi az is, hogy a miniszterelnök vasárnap a főváros, Port-au-Prince egyik negyedébe, Pont Rouge-ba tartott a kíséretével egy állami megemlékezés keretében,

amikor fegyveresek tüzet nyitottak a menetre.

Nem sokkal később több SUV-terepjáró is elhagyta a térséget, miközben az emberek többsége gyalogosan menekült a helyszínről. A járművek egyikével menekülhetett el a miniszterelnök is. Ezután pedig a fegyveres bandák tagjai vonultak fel a fővárosban. 

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint az ország leghírhedtebb bandavezére,  Jimmy „Barbecue” Cherizier vette át a menet vezetését és végül ő helyezte el a koszorút Jean-Jacques Dessalines 19. századi haiti politikus sírhelyén, akiről a rendezvényen megemlékeztek. A fegyveresek közül többen is 

Igazságot Jovenelnek 

feliratú polókat viseltek, amelyben a júliusban meggyilkolt miniszterelnökre utaltak. Sokak szerint Jimmy Cherizier most szeretne a volt elnök helyébe lépni, akit korábban – a feltételezések szerint – ő maga fegyveresekkel támogatott (Cherizier egyébként korábban az ország rendőrfőnöke is volt). Az amerikai kormányzat a férfit feketelistázta a 2018-as Port-au-Prince-i mészárlások miatt. 

A fővárosban található Pont Rouge egyébként régóta no-go zónának, a bandák fellegvárának számít, de ettől függetlenül senki sem számított egy ilyen, nyílt támadásra a hatóságok ellen. Az akcióra alig 24 órával azután került sor, hogy több, az Egyesült Államokból érkezett misszionáriust is elraboltak Haitin.

A haiti bandákat már régóta összefüggésbe hozták bizonyos politikusokkal és pártokkal és az utóbbi időben látható zűrzavarban csak nőtt a befolyásuk. 

Rovatok