Index Vakbarát Hírportál

Félnek a Covidtól, kihagyják a G20-csúcstalálkozót a nagyhatalmi vezetők

2021. október 19., kedd 18:56

Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be, hogy a járvány miatt idén sem megy el Rómába. Pedig lenne mit megbeszélniük.

Legalább négy ország vezetője nem vesz részt az október végén esedékes G20-csúcstalálkozón – közölte a Reuters. A világ húsz legnagyobb gazdasága Rómában ülne egy asztalhoz október 30-án, a vezetők azonban sorra mondják vissza a meghívást. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden közölte, hogy kihagyja az eseményt, korábban pedig Kisida Fumio japán miniszterelnök és Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő nyilatkozott ugyanígy.

A Reuters forrásai szerint ezzel nincs vége a sornak. Kína vezetője, Hszi Csin-ping szinte biztosan távol marad, de várhatóan így dönt majd Jair Bolsonaro brazil elnök is.

A hírügynökség összeállítása alapján Kisida Fumio az egyedüli, aki nem a járvány miatt marad otthon. A japán kormányfő az október 31-én esedékes választások miatt mondta le az utat. 

A Kreml megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin a vírussal összefüggésben döntött így, hozzátéve, hogy Oroszországban újra rekordokat dönt a megbetegedések száma. Obrador már a 2019-ben rendezett G20-csúcsot is kihagyta, a járvány óta pedig szinte alig utazott külföldre. Mexikói kollégájához hasonlóan Hszi Csin-ping is tartózkodik az utazástól. A kínai elnök a vírus hivatalos, 2020 januárjában történt felbukkanása óta nem járt külföldön, azóta videokapcsolattal intézi diplomáciai ügyeit

Ezzel várhatóan újabb egy évig nem egyeztetnek egymással a nagyhatalmak vezetői, miközben egyre több fronton élesednek a konfliktusok. Ráadásul ősszel kerül sor az ENSZ COP26 éghajlatváltozási csúcstalálkozóra is. A szervezet vezetője elmondta, a károsanyag-kibocsátás nyolcvan százalékáért a G20-országok felelnek, ezért a római csúcson kiemelten kellene foglalkozniuk a kérdéssel.

Rovatok