Index Vakbarát Hírportál

Meneszti oltatlan matrózait az amerikai haditengerészet

2021. október 19., kedd 10:42

Ultimátumot kaptak az amerikai haditengerészet tagjai: az aktív szolgálatosoknak november 28-ig, a tartalékosoknak egy hónappal később, december 28-ig teljes körű védettséggel kell rendelkezniük. Ellenkező esetben távozniuk kell az állományi kötelékből.

Védettnek azokat tekintik, akiknél 14 nap telt el a kétadagos vakcina második dózisának beadása után. Magyarán: az aktív szolgálatban levő tengerészeknek legkésőbb november 14-ig fel kell venniük a Pfizer vagy a Moderna oltásának második dózisát.

Aki ezt elmulasztja, az – érdemei elismerésével – tiszteletbeli elbocsátásban részesül – adta ki a parancsot a US Navy két magas rangú tisztje, a műveleti főnökhelyettes és a személyzeti főnök.

Az oltást megtagadók nem léptethetők elő, nem sorozhatók be újra, és kizárólag az elbocsátási parancsot hajthatják végre. Az oltást megtagadó tisztek előléptetését elhalasztják.

Miután az oltás kötelező, a NAVADMIN 225/21-es utasítása alapján a vakcinát megtagadó tengerészeket a műveleti készenléttől vagy a küldetés követelményeitől függően ideiglenesen áthelyezhetik.

A haditengerészeknek mindenkor készen kell állniuk küldetésük teljesítésére a világ minden táján, beleértve azokat a helyeket is, ahol az oltási arány alacsony, a betegség terjedése magas

– szögezte le a haditengerészet közleményében. „A védőoltások kiemelkedő fontosságúak a haderő egészségének védelme és a flotta hadrafoghatósága szempontjából.”

Az aktív szolgálatot teljesítő 350 ezer tengerész 94 százaléka teljesen átoltott a koronavírus ellen, 99 százaléka pedig már megkapta az első dózist.

Ugyanakkor a teljes átoltottsági arány a tengerészgyalogosoknál csupán 72 százalékos – írta a Washington Post.

A haditengerészetnél összesen 83 648 koronavírusos fertőzést azonosítottak. Az esetek közül 164 végzetes kimenetelű volt.

A Pentagon beintett

Ez volt a Pentagon első egyértelmű jelzése, hogy mi fog történni azokkal, akik elutasítják a már augusztus végén kötelezővé tett oltást. A katonai tisztviselők mindeddig nem adtak választ arra, hogyan szankcionálják az oltás megtagadását.

Az amerikai hadsereg egészére vonatkozó adatokat ismertetve John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy a csaknem 1,4 millió katona 96,7 százaléka kapott legalább egy, 83,7 százaléka pedig két dózist.

Ha az összes haderőnem ugyanolyan keményen lép fel, mint a haditengerészet, akkor az amerikai vezetés akár 46 ezer katona elvesztését is kockáztatja, bár feltehetően sokan elfogadják a védőoltást a határidő lejárta előtt.

Az oltás megtagadása miatt kirúgottak ugyan megkapják az általános tiszteletbeli leszerelés lehetőségét, ugyanakkor elveszíthetnek bizonyos juttatásokat, sőt előfordulhat, hogy kénytelenek lesznek visszafizetni a képzés és az oktatás költségeit – figyelmeztette a haditengerészet matrózait és tisztjeit.

The US Navy said that personnel who refuse to be vaccinated against Covid-19 will be expelled from the force, ahead of the November 28 deadline for the injection https://t.co/HGblTgraX5

— AFP News Agency (@AFP) October 14, 2021

A haditengerészet – a luxushajók utasaihoz hasonlóan – különösen érzékeny a világjárványra, mert fennáll annak a veszélye, hogy egyetlen koronavírusos megfertőzheti egy hajó vagy tengeralattjáró teljes személyzetét, ami miatt a vízi jármű üzemen kívülre kényszerülhet.

Tavaly a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozót sújtotta a járvány.

A koronavírus a 4800 fős legénység mintegy negyedét fertőzte meg. A hadihajó – fertőtlenítés céljából – több hétig vesztegelt a guami támaszpont kikötőjében.

(Borítókép: Az amerikai haditengerészet matrózai 2015-ben. Fotó: Smith Collection / Gado / Getty Images)

Rovatok