Index Vakbarát Hírportál

Oroszország visszavesz a NATO-val való együttműködésből

2021. október 19., kedd 07:51

Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének, valamint a szervezet moszkvai katonai missziójának és az észak-atlanti szövetségnek a belga nagykövetségen működő tájékoztatási irodája tevékenységét – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az indoklás szerint Moszkva válaszlépéseket hozott arra reagálva, hogy a szövetség október 6-án közölte: 18-ról 10 főre csökkenti Oroszország NATO-képviseletének létszámát. Az orosz misszió nyolc tagjának kiutasítását a NATO azzal indokolta, hogy az érintettek „ellenséges tevékenységet” folytattak.

„A NATO céltudatos lépéseinek következtében gyakorlatilag nincsenek meg a megfelelő feltételek az elemi diplomáciai tevékenységhez, és a NATO lépéseire válaszul felfüggesztjük állandó NATO-képviseletünk munkáját, beleértve a katonai főképviselőkét is, valószínűleg november 1-jétől, de ez talán eltart még néhány napig” – idézi Lavrovot az MTI.

Az orosz külügyminiszter tudatta: az orosz intézkedésekről a NATO Nemzetközi Titkársága már értesítést kapott, a szövetségnek az Oroszországgal történő kapcsolattartáshoz pedig a jövőben a belgiumi orosz nagykövetséghez kell fordulnia.

„Oroszország nem fog többé úgy tenni, mintha a NATO-hoz fűződő kapcsolatokban rövidtávon bármilyen változás lehetséges lenne”

– mondta Lavrov.

Vasárnap vált ismertté, hogy Lloyd Austin, az Egyesült Államok Tbiliszibe és Kijevbe készülő vezetője látogatása során bejelenteni szándékozik, hogy a NATO kapui nyitva állnak Grúzia és Ukrajna előtt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a France 5 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán NATO-tagság „a legrosszabb forgatókönyvet” és az orosz nemzetbiztonság „vörös vonalainak” átlépését is jelentené. Peszkov arra figyelmeztetett, hogy „ez az a forgatókönyv, amely aktív intézkedésekre kényszerítheti Oroszországot saját biztonságának szavatolása érdekében”.

Mindeközben Ukrajnában...

A nemzetközi szervezetekkel való viszony romlásának jele lehet az is, hogy a kelet-ukrajnai úgynevezett Donyecki Népköztársaságban (DNR) kvázi túszul ejtették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit. Az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok közti ellenséges tevékenységet nyomon követő megfigyelők nem tudták elhagyni a Horlivka városban található „előörsüket”, ugyanis a bejárati kaput ismeretlenek leláncolták, és a „népköztársaságban” bevezetett rendszámtáblával ellátott gépkocsikkal kívülről eltorlaszolták. A gépjárművek mellett pedig a donyecki szakadárok fegyveresei állnak őrt. 

Az EBESZ jelentése szerint a megfigyelők a horlivkai polgármester utasítása alapján váltak foglyokká az előőrsnek használt hotelben és annak területén. A gyanú szerint a DNR hatóságai ezzel próbálnak nyomást gyakorolni az ukrán hadseregre, hogy engedjék szabadon egy elfogott „elvtársukat”.

Az EBESZ munkatársai és eszközei (pl. terepjárói) diplomáciai immunitást és különleges jogokat élveznek. Elvileg. 

Rovatok