Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Négymillió belső menekült élhet Afganisztánban, akik el akarják hagyni az országot

2021. október 19., kedd 20:21

Gyorsan növekszik a nyugat-balkáni útvonalon érkező bevándorlók száma, eddig több mint 82 ezer ember próbált bejutni illegálisan az Európai Unió területére ebből az irányból – ismertette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bécsi Migrációs Konferencián. 

A tárcavezető elmondta, hogy Magyarországon is napi szinten regisztrálnak határsértési kísérleteket. Hozzátette: 2015 óta a kormány mintegy 1,2 milliárd eurót fordított határvédelemre.

Szijjártó Péter aggodalmát fejezte ki a „brüsszeli intézmények és egyes nyugat-európai politikusok” által hangoztatott „felelőtlen nyilatkozatok” miatt, amelyek szerinte „meghívásként értékelhetők” azok számára, akik valamilyen okból készek megindulni Európa felé – számolt be az MTI. 

A miniszter arról is beszámolt, hogy a déli irány mellett keletről, valamint a Nyugat-Balkánról is emelkedhetnek a számok abban az esetben, ha Afganisztánból is útnak indulnak az emberek. Elmondása szerint ugyanis már most négymillió belső menekült élhet ott, akik minden valószínűség szerint el kívánják hagyni az országot. 

Rovatok