Index Vakbarát Hírportál

A hírességeket rendszeres adóellenőrzésnek vetik alá

2021. október 20., szerda 15:54

Rendszeres adóellenőrzésnek vetik alá a hírességeket és a közösségi média influenszereit  Kínában,  miután az elmúlt években több kínai sztárt kaptak adócsaláson a hatóságok.

A kínai adóhatóság még szeptemberben közzétett közleménye szerint a rendszeres átvilágítások célja, hogy egészséges környezet megteremtését mozdítsák elő a szórakoztatóiparban.

kínai jogszabályok szerint a hírességeknek és a közösségi média személyiségeinek adóelszámolási fiókot kell létrehozniuk a stúdiójuk vagy vállalkozásuk számára, adóbevallásaikat és befizetéseiket pedig ellenőriztetniük kell a hatóságokkal.

Peking médiahatósága szintén a múlt hónapban adott ki új iránymutatást, amely szerint felső határt szabnak a kínai televíziós és filmszínészek munkadíjának, valamint szigorítják a televíziós sorozatok gyártásával foglalkozó ágazat működését.

A szigorítások hátterében a kínai szórakoztatóipar az elmúlt években történt, nagy port kavaró esetei állnak, egyes kínai hírességek ugyanis elkerülték az adófizetést a fizetésük egy része után. A gyakorlat lényege, hogy az érintettekkel a produkciós vállalat két szerződést köt, egy nyilvánosat és egy titkosat, az utóbbiban szereplő összeget pedig feketén, adólevonás nélkül fizetik ki.

Az X-Men-filmekből ismert Fan Ping-ping színésznő is így bukott le 2018-ban, őt 883 millió jüan (40,6 milliárd forint) adóhátralék és büntetés megfizetésére kötelezték, idén májusban pedig Cseng Suang színésznő kapott egy szerepért 160 millió jüant (7,8 milliárd forintot), ami nagy felháborodást keltett, őt végül 299 millió jüanra (14,5 milliárd forintra büntették.

Az új, szeptemberi szabályok szerint a a színészek fizetése nem lehet több az adott film vagy tévéműsor gyártási költségeinek 40 százalékánál.

Kínában nagyjából 660 művészi ügynökségként tevékenykedő céget zárattak be a hatóságok adókijátszás és adóelkerülés miatt  augusztus végéig.

(MTI)

Rovatok