Index Vakbarát Hírportál

Amerika számára nemzeti érdek a Fekete-tenger térségének stabilitása

2021. október 20., szerda 15:29

Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti érdekének tartja a Fekete-tenger térsége biztonságát és stabilitását, amely kritikus fontosságú a NATO teljes keleti szárnyának biztonsága szempontjából. Ezt az amerikai védelmi miniszter közölte.

Lloyd Austin azt mondta: nyilvánvaló, hogy a térséget Oroszország veszélyezteti, ezt bizonyítják a kelet-ukrajnai katonai akciók, Grúzia több térségének megszállása, a Fekete-tenger militarizálása, a légi és tengerészeti provokációk.

Hozzáfűzte: a Fekete-tenger destabilizálását célzó műveletek azt jelzik, hogy Oroszország vissza akarja szerezni uralmát a térség felett, meg akarja akadályozni a békés, szabad Európa kiegészülését.

Washington meg akarja védeni a térséget a kártékony orosz akcióktól, ezért továbbra is támogatja a román, a bolgár, az ukrán és a georgiai haditengerészet megerősítését, írta az MTI. A Pentagon vezetője jelezte: Romániában mintegy ezer amerikai katona állomásozik rotációs rendszerben, aki rendszeresen részt vesz a románokkal közös hadgyakorlatokon. Szerinte az amerikai katonák jelenléte hiteles elrettentő tényező Oroszország számára, illetve hatékonyabb fellépést tesz lehetővé, ha jelenlétük mégis hatástalannak bizonyul.

Rovatok