Index Vakbarát Hírportál

Demokráciacsúcsot tart Joe Biden, de Magyarországot nem hívja meg

2021. október 20., szerda 13:56

December 9–10-én virtuális demokráciaügyi csúcstalálkozóra hívja Joe Biden amerikai elnök a világ több országának vezetőit, az Orbán-kormány azonban nem kapott meghívót – derül ki a Politico híréből.

A portál két forrásra hivatkozva azt írja, hogy az amerikaiak listája inkább „befogadó, semmint kirekesztő” akart lenni, de Magyarországnál és az Erdoğan-rezsim Törökországánál meghúzták a határt. Futnak még egy második kört is az országokkal, attól függően, hogy az elsőre milyen reakciók érkeznek.

Donald Trump republikánus kormányzatával ellentétben a demokrata Biden-adminisztráció nem rajong túlságosan az Orbán Viktor fémjelezte magyar vezetés politikájáért. A médiatörvény 2011-es hatályba lépése óta, főleg Barack Obama hivatali ideje alatt több vezető demokrata politikus bírálta a magyar kormányt a demokratikus intézményrendszer felszámolásáért. (Donald Trump ehhez képest 2019-ben a Fehér Házban fogadta Orbán Viktort, nemrég pedig levelet is írt a magyar miniszterelnöknek.)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 6-án Párizsban tárgyalt amerikai kollégájával, Antony Blinkennel, de akkor csak a globális minimumadóról volt szó.

Elég éles a kontraszt, mivel Magyarországgal és Törökországgal szemben ugyanis India és Pakisztán hivatalos a konferenciára, ám ennek oka inkább stratégiai megfontolásokban rejlik. Az Egyesült Államok ugyanis Indiával próbálná ellensúlyozni azt a befolyást, amelyet Kína jelent az ázsiai kontinensen.

Ami a régiókat illeti, a legkevesebb meghívót közel-keleti országok kapták. Izrael természetesen résztvevője lesz a december 9–10-i csúcstalálkozónak. 

Rovatok