Index Vakbarát Hírportál

Már készítik elő a pert, ha nem indul eljárás Magyarország ellen

2021. október 20., szerda 17:25 | aznap frissítve

A lépést az váltotta ki, hogy bár már januártól él a jogállamisági rendelet, a bizottság még egyszer sem alkalmazta.

Az Európai Parlament elnöke felkérte szakjogászait, hogy készítsenek elő egy pert, amelyet az Európai Bizottság ellen indítana a strasbourgi intézmény a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának elmulasztása miatt. Nyilvánosan elérhetővé vált az a levél, amelyben David Sassoli elnök tájékoztatja az illetékeseket – számol be róla az Eurológus.

A levél hivatkozik a parlamenti jogi bizottság határozatára, amely támogatja az eljárás megindítását, ugyanakkor a levél egyértelművé teszi, hogy 

a Parlament visszavonja ezt a jogi eljárást, ha a Bizottság megteszi a szükséges intézkedéseket, vagyis alkalmazza a rendeletben biztosított lehetőségeket.

Ezt egyébként egyértelművé tette Didier Reynders igazságügyi biztos, aki szerint az eljárások megindítása napok vagy hetek kérdése.

A jogállamisági eljárás lényege, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján az uniós források visszavonhatók vagy csökkenthetők, ha a jogállamisági elvek megsértésével az adott tagállamban sérülnek az unió pénzügyi érdekei vagy fennáll ennek a kockázata. A jogszabály megsemmisítése iránt Magyarország és Lengyelország pert indított az Európai Bíróságon, ahol jövő év elején várható ítélet. Jelzései szerint az Európai Bizottság ezt nem akarja megvárni.

David Sassoli a következőképpen kommentálta a döntést: „A jogállamiságot megsértő uniós tagállamok nem kaphatnak uniós forrásokat. Tavaly az Európai Parlament keményen harcolt a jogállamisági mechanizmusért, amely ezt biztosítja. Az Európai Bizottság azonban eddig vonakodott használni. Az Európai Unió a demokrácia és a jogállamiság elveire épülő közösség. Ha ezeket veszély fenyegeti egy tagállamban, az EU-nak cselekednie kell a védelmükben.”

(Borítókép: David Sassoli 2020. június 23-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok