Index Vakbarát Hírportál

Gumicsónakkal próbált átszökni a Dunán két afgán család

2021. október 20., szerda 07:07

A Bánságban, a Dunán keresztül próbált meg két afgán család Szerbiából Romániába jutni, ám a határrendészet elfogta az illegális határátlépőket – olvasható a Főtér oldalán.

A Krassó-Szörény megyei Ómoldován szolgálatot teljesítő határrendészek adták hírül, hogy hétfőn (október 18.) reggel vettek észre egy motoros járművet a folyón, ami több emberrel a fedélzetén haladt a Dunán, a román oldal felé, Szerbia irányából. Azonnal a helyszínre vezényeltek egy egységet, amely 

a parton megtalálta a kilenc törvénysértőt, négy felnőttet és öt gyermeket. Mint kiderült, két afgán családról van szó, az öt gyerek életkora 1 és 16 év közötti. 

A társaságot őrizetbe vették, előbb az ómoldovai városi kórházba kivizsgálták őket, majd miután kiderült, hogy egészségesek, bevitték őket a határrendészet székhelyére, ahol a kihallgatáson elmondták, hogy Nyugat-Európába akartak eljutni. 

A romániai gyakorlat az, hogy 

a hatóságok igyekeznek rövid úton visszatoloncolni Szerbiába az onnan érkező illegális határátlépőket, azonban ha menekültstátuszért folyamodnak, kérelmük elbírálásáig menekültközpontokban helyezik el őket.

Románia az utóbbi időben egyre kedveltebb tranzitútvonallá válik a törvénytelenül Nyugat-Európába igyekvő ázsiai bevándorlók számára.

Rovatok