Index Vakbarát Hírportál

Al-Dzsazíra: Colin Powell egy gyilkos volt

2021. október 21., csütörtök 08:03

Karrierje során Colin Powell, George W. Bush volt külügyminisztere komolyan dolgozott a „birodalmi öndöklés” kétpárti elfogadtatásán és támogatásának fenntartásán, méghozzá úgy, hogy mindehhez, amikor lehetséges volt, „udvarias képet vágott” – írja az al-Dzsazíra pánarab hírportál „Ne legyünk udvariasak – Colin Powell egy gyilkos volt” címen megjelent véleménycikkében. 

Colin Powell, az Egyesült Államok első afroamerikai külügyminisztere október 18-án halt meg koronavírus-fertőzésben, 85 éves korában. 

Korábban Ronald Reagan elnökségének végén ő lett az Egyesült Államok első afroamerikai nemzetbiztonsági tanácsadója, majd a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökeként is ő volt az első afroamerikai. 

A lap hosszan szemlézi az amerikai sajtóban megjelent nekrológokat, és azt kifogásolja, hogy azok kizárólag pozitív állításokat tartalmaznak a politikusról. 

Az MSBNC megemlékezését idézve kiemelik, hogy abban Ricard Haass, az Egyesült Államok Külügyi Tanácsának elnöke azt nyilatkozta, hogy

Powell volt az egyik legőszintébb ember, akivel valaha is találkoztam.

Mint azt írják, álszentség egy olyan embert őszintének nevezni, aki hazugságokra alapozva robbantott ki egy háborút.

Mint az Index is megírta, Colin Powell George W. Bush elnöksége idején – immár külügyminiszterként – hamis információkkal próbálta meg igazolni az Irak ellen folytatott háborút az ENSZ-ben. 2003 februárjában a világszervezet előtt beszélve azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés értesülése szerint Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak, és ez is szerepet játszott abban, hogy az amerikaiak hat héttel később hadat üzentek Iraknak.

Később azonban az általa emlegetett tömegpusztító fegyvereknek nem akadtak nyomára Irakban, majd az amerikai hírszerzés is elismerte, hogy valótlan volt a háború alapjául szolgáló információ.

A botrány miatt Colin Powell végül benyújtotta lemondását, és 2005 elején távozott a posztról.

Rovatok