Index Vakbarát Hírportál

Uniós biztos: A Nyugat-Balkán jövője csak az EU-ban képzelhető el

2021. október 21., csütörtök 13:20

A nyugat-balkáni régió jövője csak az Európai Unióban képzelhető el, mivel kultúránk és történelmünk is összeköt minket – jelentette ki Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért és tőkepiacokért felelős tagja az Európai Parlament (EP) csütörtöki plenáris vitájában.

Az október elején tartott Nyugat-Balkán–EU csúcstalálkozó eredményeit tárgyaló vita keretében a biztos elmondta: a gazdaságélénkítési és beruházási terv révén az EU példa nélküli pénzügyi támogatást nyújt, a következő hét évet felölelő időszakra közel 30 milliárd eurót mozgósít a régió számára. A terv céljai között van a hosszú távú gazdasági fellendülés ösztönzése, a zöld és a digitális átállás felgyorsítása, a regionális együttműködés támogatása és konvergencia előmozdítása.

Az ír biztos ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a térségben további reformokra van szükség a médiaszabadság, a civil társadalmak erősítése, a jogállamiság előmozdítsa és az igazságszolgáltatás méltányossága terén.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kiemelte: a nyugat-balkáni régió stabilitása az EU gazdasági, biztonsági és geopolitikai érdeke. Az Európai Bizottság által a héten közzétett csatlakozási helyzetelemzések is bemutatták, hogy a térség országai számos területen értek el előrehaladást az EU-tagság érdekében.

Deli Andor fideszes EP-képviselő ugyancsak csalódottságát fejezte ki, hogy a csúcstalálkozó zárónyilatkozatába – a bővítést ellenző tagállamok miatt – nem került be konkrét csatlakozási dátum a nyugat-balkáni országok számára. Ugyanakkor megköszönte Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosnak a 30 milliárdos befektetési csomag létrehozását. Mint mondta, a csomag legalább segít javítani a régió lakosainak életkörülményeit, ameddig nem látható konkrét csatlakozási időpont – számolt be az MTI.

Rovatok