Index Vakbarát Hírportál

Újabb települést fenyeget a láva La Palma szigetén

2021. október 21., csütörtök 07:57

La Laguna települését lávafolyam fenyegeti La Palma szigetén − számolt be az MTI a helyi sajtó értesülései alapján. Az illetékes hatóságok tájékoztatása szerint a mintegy 1270 Celsius-fokos folyékony kőzet útban a tenger felé vészesen megközelítette a települést.

La Laguna hozzávetőleg 1650 lakóját azonban nem fenyegeti veszély, mivel őket már a múlt héten óvintézkedésként evakuálták otthonaikból.

A láva több száz házat és épületet semmisíthet meg, ideértve a település régi templomát és a helyi iskolát is − mondta Miguel Ángel Morcuende vulkanológus, a helyi válságstáb vezetője. Úgy látja, hogy még van remény rá, hogy a lávafolyam déli irányban elkerüli a település központját. La Laguna határában a láva már beborított egy benzinkutat és egy bevásárlóközpontot is.

A szeptember 19-én kitört Cumbre Vieja tűzhányóból kiömlő forró láva eddig 1956 épületet semmisített meg, és szerdával bezárólag több mint 800 hektárnyi földterületet tarolt le. Mintegy hétezer embert kellett biztonságba vinni a lávafolyamok elől.

Rovatok