Index Vakbarát Hírportál

A NATO-nak már a mesterséges intelligenciára is van stratégiája

2021. október 22., péntek 18:35

A globális biztonság folyamatosan romlik, a NATO célja azonban továbbra is a béke megőrzése és az agresszió megakadályozása. Ezt a NATO főtitkára mondta a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása után, Brüsszelben.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: a szakminiszterek fontos tanácskozást folytattak a Nukleáris Tervezési Csoport keretében, ezek a konzultációk elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete hiteles nukleáris szövetség maradjon mindaddig, amíg az atomfegyverek léteznek.

Stoltenberg jelezte: a tagországok fontos lépéseket tettek a NATO védelmi kapacitásának javítására egy új, egymilliárd euró értékű innovációs alap létrehozásával.

Ebből finanszírozzák majd a szövetség biztonságát megzavaró technológiákkal szembeni fellépést, a katonai szövetség új innovációs rendszerének kiépítését. A rendszer azt kívánja elérni, hogy a civil szférában született kutatási eredményeket becsatornázza a hadiipar területére, írta az MTI. A miniszterek megállapodtak a szövetség mesterséges intelligenciát érintő stratégiájában is. Ez a nemzetközi joggal összhangban szabványokat határoz meg a mesterséges intelligencia felelős használatára.

Joe Biden amerikai elnök kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az Amerikai Egyesült Államok megvédené Tajvant egy esetleges kínai támadással szemben, Stoltenberg úgy reagált: fontos a feszültség csökkentése a térségben, a vitákat azonban politikai és diplomáciai eszközökkel kell megoldani.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hangoztatta: Washington kiszámíthatóságot és stabilitást akar a Moszkvával fennálló kapcsolatokban, elkötelezett a NATO mellett, valamint széles körű támogatást nyújt Tajvannak és az Európai Uniónak egyaránt.

Rovatok