Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ kisebbségi kormány tagja lenne

2021. október 22., péntek 16:47

Romániában kétpárti kisebbségi kormány alakításáról kezdődtek tárgyalások: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között. Nicolae Ciuca, a PNL kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltje és Florin Citu, a párt elnöke egyeztetett Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

Kelemen Hunor elmondta: arra a következtetésre jutottak, hogy készek folytatni a közös kormányzást; a két párt tárgyalóküldöttsége szombaton összeül kidolgozni a közös kormányprogramot.

Ha ez sikerül, akkor nem kétséges, hogy a kormány összetételéről, a tárcák elosztásáról is meg tudnak majd egyezni. Citu úgy vélekedett: hétfőn véglegesítheti a miniszterek névsorát, így Nicolae Ciuca kedden terjesztheti be az általa javasolt kabinet névsorát és programját a parlamentnek. Így a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása után, valószínűleg csütörtökre hívhatják össze bizalmi szavazásra a két ház együttes ülését, írta a távirati iroda.

Újságírói kérdésre válaszolva Citu tagadta, hogy pártja már alkut kötött volna, a PNL és Klaus Iohannis államfő által rendszeresen bírált, Szociáldemokrata Párttal a kisebbségi kormány parlamenti elfogadásához. Jelezte: a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel is tárgyalni fognak a parlamenti többség megszerzése érdekében.

Rovatok