Index Vakbarát Hírportál

Éles lőszerrel töltötték meg Alec Baldwin fegyverét a forgatáson

2021. október 23., szombat 06:37

Éles lőszerrel volt megtöltve Alec Baldwin kellékfegyvere, amellyel a halálos lövéseket leadta filmjének új-mexikói forgatásán – derül ki a megyei seriff jelentéséből, amelyet a helyi bíróságnak küldött pénteken. A dokumentum szerint a színésznek a csütörtöki forgatáson egy segédrendező biztonságosnak minősített fegyvert adott át, amelyről az asszisztens nem tudta, hogy éles lőszerrel töltötték meg.

A lövések következtében a 42 éves Halyna Hutchins operatőr halálos sebet kapott a mellkasába. A mögötte ülő 48 éves Joel Souza rendezőt pedig a vállán érte lövés, és kórházba kellett szállítani. Souza időközben már elhagyhatta a kórházat.

A nyomozók bírósági végzésben kaptak felhatalmazást, hogy lefoglalják a bizonyítékokat, így Baldwin véráztatta jelmezét, a forgatáson használt fegyvereket és lőszereket, valamint a történtekről készült felvételeket – számolt be az MTI.

Az ügy iratai szerint Dave Halls segédrendező találomra felkapott egy fegyvert a Hannah Gutierrez fegyvermester által egy asztalra előre kikészített három közül, és átadta a színésznek, jelezve, hogy biztonságos.

Számos kellékfegyver csak utánzat, de vannak köztük valódi fegyverek is, amelyeket vaktölténnyel töltenek meg az életszerű és látványos hatások érdekében. A vaktöltények annak ellenére, hogy nem tartalmaznak lövedéket, csak lőport, kis távolságon belül halálosak lehetnek. A kellékfegyvereket használó forgatásokon ezért az előírásoknak megfelelően fegyvermestereket alkalmaznak, az ő feladatuk felügyelni a potenciálisan veszélyes eszközök biztonságos használatát.

Alec Baldwin pénteken tragikus balesetnek minősítette a történteket, és közölte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A forgatási munkálatokat megszakították. A seriff hivatala szerint nem emeltek vádat, a nyomozást még nem zárták le. A rendőrség hangsúlyozta, hogy Baldwin önként tett tanúvallomást a történtekről.

A baleset a Rust című westernfilm forgatásán történt az új-mexikói Bonanza Creek farmon. Alec Baldwin játssza a főszerepet a fimben, amelynek egyben producere is. A rendezést Joel Souza vállalta.

(Borítókép: Alec Baldwin kellékfegyvere éles lőszerrel volt megtöltve, a fegyverrel halálos lövést adott le a filmjének új-mexikói forgatásán 2021. október 22-én. Fotó: Sam Wasson / Getty Images)

Rovatok