Index Vakbarát Hírportál

Egyre feszültebb a NATO és Oroszország viszonya

2021. október 23., szombat 18:26 | aznap frissítve

Az orosz védelmi miniszter azzal vádolta meg a NATO-t, hogy a szövetség fokozatosan vonultatja fel az erőit az orosz határok közelében, miközben Moszkva katonai elrettentésére szólít fel.

Szergej Sojgu hangsúlyozta: Európa biztonságának kölcsönösnek kell lennie, olyannak, amely nem sértheti Oroszország érdekeit.

Hozzáfűzte: az észak-atlanti szövetség azonban nem kész egy egyenjogú párbeszédre erről, s nem hajlandó egyenlő partnerként megvitatni Moszkvával az európai biztonság kérdését, írta a távirati iroda.

A katonai szervezet védelmi miniszterei a minap új tervben állapodtak meg egy esetleges többfrontos orosz támadás elleni védelemről. Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter az „elrettentés egyik módjának” nevezte a tervet, de a Kreml azt hangoztatta, hogy az valójában megmutatta: Moszkvának joga volt korlátozni kapcsolatait a NATO-val.

Oroszország bezárta az észak-atlanti szövetség mellé akkreditált diplomáciai képviseletét, majd a szövetség moszkvai képviseletét egy héttel azután, hogy a NATO kémkedés vádjával kiutasított nyolc orosz állampolgárt.

Rovatok