Index Vakbarát Hírportál

Kitört az Etna, több mint 60 kilométerre lőtt ki köveket

2021. október 23., szombat 20:00

Az elmúlt időszak legintenzívebb kitörését produkálta az Etna. A szicíliai tűzhányó hangos robajok közepette lövellt magából lávát és magas hamuoszlopot. Ez a hatvanadik jelenség 2020 decembere óta, ami a vulkán ébredését jelzi. 

A kövek egészen Taormina és Messina környékére is eljutottak, a másik irányban pedig elérték Mascalit, Catania egykori tartományi fővárosát. A vulkáni hamu leginkább Linguaglossa és Piedimonte Etneo településeket fenyegeti. A Fontanarossa repülőtér működését ez egyelőre nem befolyásolja, de piros figyelmeztetést adtak ki. 

Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet beszámolója szerint a délkeleti kráter keleti faláról három piroklasztikus anyagfolyam szakadt le, a lávafolyam a Bove völgyébe vezet.

Az etnai rémálom visszatért a szicíliai vidékre

– fogalmazott a La Coldiretti, amely szerint a vulkán változása előtt állunk, és emiatt új beavatkozási rendszert kell kialakítani. 

Az olasz meteorológiai intézet szerint ráadásul a déli régiókba, Kalabriába, Basilicatába, valamint Szicília és Szardínia szigetére is 

rendkívüli mennyiségű csapadékot, szélvihart és árvizet hozhat

egy különleges időjárási jelenség. A hosszú nyár és a rekordmeleg hónapok ugyanis jócskán felmelegítették a Földközi-tenger vizét, az Észak-Afrika partjainál kialakult, alacsony nyomású ciklon pedig vasárnap és hétfő környékén magába szippanthatja a meleg tengervíz tárolta nagy mennyiségű energiát, és esély van rá, hogy úgynevezett medikánná fejlődik.

A jelenség a mediterrán és hurrikán szavak összetételéből ered, és arra utal, hogy a kialakuló mediterrán ciklon trópusi jegyeket hordoz, kialakulása és erőssége is összevethető a hurrikánokéval.

Lokálisan 400-500 milliméter eső is előfordulhat, ami 5 havi csapadékmennyiségnek felel meg a térség átlagát tekintve.

A képződmény Görögország nyugati tájaira is hatással lesz, itt a széllökések hétfőn elérhetik az óránkénti 100 kilométeres sebességet.

Rovatok