Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség továbbra sem lát bűncselekményt az úzvölgyi temetőfoglalásban

2021. október 23., szombat 12:33

A Moinesti városi ügyészség továbbra sem látja, hogy bűncselekmény történt volna 2019. június 6-án, amikor magyarellenes soviniszta románok több ezres csoportja erőszakkal behatolt az úzvölgyi katonatemetőbe, hogy ott felszentelje és megkoszorúzza a zömmel magyarok nyughelyéül szolgáló első világháborús temetőben önkényesen kialakított román parcellát.

Az MTI emlékeztetett, hogy az ügyészséget a Moinesti városi bíróság tavaly decemberben arra kötelezte, hogy folytassa a temetőfoglalás kivizsgálását, miután megsemmisítette az ügyet lezáró ügyészségi rendeletet. Akkor élénk sajtóvisszhangot, és emberi jogi szervezetek tiltakozását váltotta ki, hogy a történteket kivizsgáló ügyész kizárólag román tanúkat hallgatott meg, és nem vélte például gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak a temetőnél skandált „ki a magyarokkal az országból!” jelszót.

A megismételt vizsgálatot lezáró, hasonló tartalmú ügyészségi rendeletet az egyik feljelentő fél, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) sajtóirodája ismertette szombati közleményében.

Mint ismert, 2019. június 6-án székelyföldi civilek és közszereplők élőláncot vontak az úzvölgyi első világháborús katonatemető köré, ahol a közeli Dormánfalva önkormányzata törvénytelenül alakított ki román parcellát. Román szélsőséges csoportok érkeztek a hősök napja alkalmából a temetőhöz. Helyszíni beszámolók szerint a magyarellenes soviniszta tömeg a csendőrökkel dulakodott, majd a székelykaput áttörve zászlórudakkal bántalmaztak magyarokat, aztán felavatták az emlékművet és parcellát. A csendőrök később azt állították, nem történt erőszak. Szijjártó Péter az ügy miatt bekérette a román nagykövetet, aki azonban egyszerűen nem jelent meg.

Rovatok