Index Vakbarát Hírportál

Katasztrofális állapotok Olaszországban, megdöbbentő videón a természeti csapás

2021. október 24., vasárnap 19:27

Itáliát az ág is húzza, mondhatnánk, hiszen Szicíliában az Etna lövell magából lávát és köveket, a többi déli tartományban pedig egy rendkívül szokatlan és legalább annyira agresszív trópusi hurrikán okozott pusztítást. 

A mediterráneumból érkező forgószél egyes helyeken félméteres árvizet okozott, a siracusai Viale Teocrito utcáit pedig szinte elmosta a föld színéről a hirtelen lehullott hatalmas mennyiségű csapadék. 

Az Etna kitörése sem látszik csillapodni. Európa legaktívabb vulkánja szombaton kapott új lendületet, azóta folyamatosan ontja magából a lávát, és a kőzápor sem szűnik, amelyből még a tűzhányótól félszáz kilométerre fekvő településeknek is jut. 

Miközben Szicíliában az Etna, a Kanári-szigeteken a Cumbre Vieja tűzhányó mutat egyre nagyobb aktivitást. Olyannyira, hogy újabb kitelepítéseket rendeltek el La Palma szigetén. Ezúttal 416 embernek kellett elhagynia az otthonát – közölték a spanyol hatóságok. Tazacorte és Los Llanos de Aridane egyes részeit ürítették ki, miután a két kráterből előtört lávafolyam egyesült, és a települések felé vette az irányt. 

A döntést elővigyázatosságból hozták meg, de még bíznak abban, hogy végül a forró olvadék nem éri el ezeket a területeket. Az újabb kitelepítésekkel meghaladja a 7500-at azoknak a száma, akiket a természeti katasztrófa miatt az elmúlt egy hónap során evakuáltak.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának legfrissebb műholdas mérései szerint a Cumbre Vieja vulkán kitörése nyomán a láva 866 hektárnyi területet borított be és 2185 épületet semmisített meg. A spanyol földrajzi intézet egyetlen éjjel több mint ötven földrengést mért a tűzhányó déli oldalán, a legerősebb 4,3-as volt a Richter-skálán, de mivel 37 kilométeres mélységben következett be, károkat a felszínen nem okozott.

A tűzhányók aktivizálódása és az ítéletidő fennakadásokat okoz a légi közlekedésben is. Szardíniában egy kisrepülőgépet borított fel a szélvihar. Az utazási blogger UtazóTódi az Indexnek elmondta, hogy több járatot is töröltek a levegőbe került nagy mennyiségű vulkáni hamu miatt. Leginkább a Spanyolország déli részére tartó repülők maradtak a földön, de volt olyan edinburgh-i gép is, amely nem szállhatott fel. Olvasónk arról számolt be, hogy magyar ismerősei Athénban ragadtak, miután barcelonai járatukat törölték. 

Rovatok