Index Vakbarát Hírportál

Szélsőjobboldaliak járják az afgán menekülteknek otthont nyújtó hoteleket

2021. október 25., hétfő 20:44

Új kampányt indított a Britain First nevű szélsőjobboldali mozgalom az Egyesült Királyságban: az Afganisztánból kimenekített embereknek átmeneti otthont nyújtó hoteleket járják.

Azt nem lehet kijelenteni, hogy terrorizálnák a tálib hatalomátvétel után a belső-ázsiai országból kimenekített afgánokat, akiknek jelentős része családostul száll meg a Anglia különböző pontjain lévő hotelekben.

Általában csak arról faggatják őket a szállodákban, hogy honnan jöttek, és számítanak-e a kormány által biztosított lakásra, ezzel is azt az üzenetet sugallva, hogy a brit adófizetők pénztárcája fogja megsínyleni az amúgy is multikulturális szigetországba történő befogadásukat.

Az erősen iszlamofób Britain First azt is igyekszik bizonyítani, hogy a kulturális különbségek miatt az afgánok veszélyeztetik a britek biztonságát. 

A szélsőjobbosok menekülttáborokat is fel szoktak keresni, ahol ugyancsak arról faggatják menedékkérőket, hogy honnan jöttek és mit akarnak kezdeni Nagy-Britanniában. 

Bírálóik szerint a mozgalom tevékenysége bőven kimeríti a zaklatás fogalmát. 

A Britain First korábbi akciói kevésbé voltak ilyen kifinomultak, több alkalommal is muszlimok lakta negyedekben vonultak fel, hangoztatva, hogy „Britannia a briteké”. A megmozdulásokon nem jellemző az erőszak, de mondani sem kell, a verbális agresszió sosem marad el. 

(Borítókép: afgán menekültek érkeznek Londonba 2021. augusztus 26-án. Fotó: Dominic Lipinski / AFP)

(Guardian)

Rovatok