Index Vakbarát Hírportál

Jelentős összegű támogatást kapott Kijev Brüsszeltől

2021. október 25., hétfő 14:45

Az Európai Bizottság 600 millió eurós makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelésére – jelentette be a brüsszeli testület.

Ezzel a hozzájárulással 4,4 milliárd euróra emelkedett az EU révén Kijevnek nyújtott összeg mértéke. 

Paolo Gentiloni, a gazdaságért felelős uniós biztos azt mondta, hogy a kifizetés „nemcsak az ukrán nép iránti szolidaritás kézzelfogható bizonyítéka, hanem azt is tükrözi, hogy Ukrajna továbbra is teljesíti a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal közösen vállalt alapvető reformkötelezettségeit”, írta a karpathir.com.

Kijev mindazt a nyolc szakpolitikai kötelezettségvállalást végrehajtotta, amelyet például az államháztartás irányításával, a jogállamisággal, az üzleti környezet javításával, az ágazati reformokkal vagy az állami tulajdonú vállalatokkal kapcsolatosak. A makroszintű pénzügyi támogatást a súlyos fizetésimérleg-problémákkal küzdő, EU-val szomszédos országok is igénybe vehetik.

Ukrajna előrehaladást ért el a Nemzetközi Valutaalappal elvárainak teljesítésében is, főként az igazságszolgáltatás területén.

Rovatok