Index Vakbarát Hírportál

Értesítést kapnak a határon túliak a jövő évi választásokról

2021. október 26., kedd 17:42

A Nemzeti Választási Iroda ezen a héten megkezdi több mint 770 ezer határon túli értesítését a jövő évi választásokról – írja az MTI.

Az NVI levélben értesít minden magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókról. 

Korábbi regisztrációjuk alapján a központi névjegyzéken már több mint 408 ezren szerepelnek. Nekik az NVI a levélben javasolja, hogy ne felejtsék el bejelenteni, ha a regisztrációjuk óta változtak adataik, például azért, mert elköltöztek.

Az NVI ezzel párhuzamosan szintén levélben fordul ahhoz a mintegy 360 ezer emberhez, aki még nem regisztrált, nekik a regisztráció módjáról küldenek részletes tájékoztatást.

A NVI emlékeztetett  arra, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok abban az esetben vehetnek részt a soron következő országgyűlési választásokon, ha a szavazást megelőző 25. napig az NVI-től kérik felvételüket a központi névjegyzékbe. A sikeres regisztráció önmagában tíz évig érvényes, és abban az esetben, ha a választópolgár leadja levélszavazatát, adatmódosítással él vagy kéri regisztrációja meghosszabbítását, úgy újabb tíz évig marad érvényes a regisztráció – írták. 

Rovatok