Index Vakbarát Hírportál

Illegális bevándorlók foglaltak el egy vasútállomást Franciaországban

2021. október 26., kedd 15:55

Elfoglaltak egy vasútállomást az illegális bevándorlók a francia-olasz határ közelében lévő Brianconban.

Egy menekültsegítő szervezet, a Refuges Solidaires már vasárnap közölte, hogy rengetegen érkezetek a helyi menedékközpontjukba és már nem tudják befogadni őket. Egyben arra is figyelmeztettek, hogy értesüléseik szerint még körülbelül 180 illegális bevándorló kelt át a határon és tartott Briancon felé. Ők érkezhettek meg aztán a vasútállomásra.

A helyi rendőrség közölte, hogy mozgósították a „közrend fenntartásához” szükséges erőket és hogy megvizsgálják, hol lehetne elhelyezni az embereket. Időközben újabb egységeket vezényeltek ki arra a határszakaszra is, ahol az illegális bevándorlók átkeltek. 

Többségében fiatal, afgán bevándorlók szálltak meg az állomáson. A hatóságok azt is kiemelték, hogy az illegális bevándorlók többsége még csak menedékkérelmet sem nyújtott be, tehát minden jogalap nélkül tartózkodnak Franciaországban.

Briançon polgármestere szerint a helyzet elfogadhatatlan. Azt mondta: úgy érzi, hogy az illegális bevándorlók „túszul ejtették“ a lakosságot, és azt akarja, hogy „a lehető leggyorsabban“ ürítsék ki az állomást. 

Rovatok