Index Vakbarát Hírportál

Uniós biztos: Szükségünk van a bevándorlókra

2021. október 27., szerda 22:24

A koronavírus-járvány sokak szemét felnyitotta arra vonatkozóan, hogy a bevándorlók nélkülözhetetlenek a gazdaságunk és társadalmunk számára − jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Brüsszelben. Ylva Johansson civil szervezetek bevonásával tartott hatodik Európai Migrációs Fórumon elmondott beszédben hangsúlyozta:

Migránsok nélkül Európa nem tudott volna megbirkózni a világjárvánnyal, sok alapvető feladatot ellátó munkavállaló − köztük orvosok, nővérek, bolti eladók vagy takarítók − ugyanis migráns vagy bevándorló hátterű volt.

Kiemelte, hogy a járvány utáni helyreállítás csak akkor történhet meg, ha a bevándorlók és migránsszervezetek is részt vesznek benne.

A migránsok hozzánk tartoznak, ennek elismeréséhez ragaszkodnunk kell

− fogalmazott a belügyi biztos, aki szerint jobban kellene hangsúlyozni, hogy nem kell félni a migrációtól és a bevándorlóktól.

Társadalmainknak szükségük van migránsokra, valamint az általuk hozott energiára és ambíciókra

− tette hozzá Ylva Johansson.

Szerinte az uniós védelemhez való jog ismét középpontba került az Afganisztánban kialakult helyzet miatt. Tájékoztatása szerint egy, a témában rendezett magas szintű fórumon többéves támogatási rendszer létrehozására irányuló javaslatot terjesztett elő a veszélyeztetett afgánok számára. Ennek részleteit ismertetve közölte: rövid távon védelmet kell nyújtani számukra, például a kimenekítés, és a határokon való biztonságos átjutás biztosításával, közép távon pedig az áttelepítés, a humanitárius befogadás, a családegyesítés és egyéb intézkedések segíthetnek.

Kiemelte, hogy az áttelepítés nem csak a biztonságos utazásról, hanem az otthonteremtésről is szól. A befogadó közösségeknek ezért sokkal erősebb szerepet kell vállalniuk az újonnan érkezők befogadásában és integrációjában.

Rovatok