Index Vakbarát Hírportál

Fico belekeveredett a megfigyelési botrányba, mossa kezeit

2021. október 27., szerda 08:07

Egyre szövevényesebbé válik Robert Fico és Robert Kaliňák megfigyelési botránya. Több kamerafelvétel is készült a Smer elnökéről. Az egyiken Fico korábbi szlovák miniszterelnök és Robert Kaliňák egykori belügyminiszter látható és hallható, ahogy Marek Parával és Tibor Gašpar fiával tárgyalnak az aktuális politikai botrányokról.

Marek Parát a szélesebb közvélemény Marián Kočner védőügyvédjeként ismerheti, Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány fia, Pavol Gašpar pedig szintén ügyvéd.

Kettejüket a Tisztítótűz nevű rendőrségi akció köti össze, amely során a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség több magas beosztású rendőrtisztet is őrizetbe vett, köztük a már említett Gašpart is. A szálak egészen Norbert Bödör nyitrai nagyvállalkozóig vezetnek, akit a szlovák sajtóban gyakran a Smerhez közeli oligarchaként emlegetnek.

Bödört és társait azzal gyanúsítják, hogy a rendőrségen belül egyfajta hálózatot hoztak létre, amelyet különféle korrupciós ügyekkel hoznak összefüggésbe, de állítólag újságírók és politikusok megfigyelésében is részt vettek. A Tisztítótűz-ügyben Marek Para és Pavol Gašpar is védőügyvédként tevékenykednek, vagyis hozzáférnek a rendőrségi iratokhoz, írta az ujszo.com. 

A felvételek végül a Speciális Ügyészséghez kerültek.

A hatóság szerint azok igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat.

Fico azt mondta: evidens, hogy a Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, hogy a felvételek véletlenül készültek.

Szerinte a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Fico úgy gondolja, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter, volt kormányfő és Lipšic együtt dolgoznak az ellenzék lejáratásán. A felvételekkel kapcsolatos tartalmi kérdésekre azonban nem akart válaszolni, pusztán azt ismételgette, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg.

Rovatok