Index Vakbarát Hírportál

Teljes a káosz Temesváron, fűtés nélkül a kórházak, több tízezer háztartás

2021. október 27., szerda 08:18

Nem hozott döntést a fűtési díjak megkétszerezéséről a temesvári képviselő-testület: több tízezer háztartásban, kórházakban, közintézményekben megszűnt a távhőszolgáltatás, írta a kronikaonline.ro.portál.

A lakóközösségek szövetségének kérésére Dominic Fritz polgármester visszavonta, és – ígérete szerint – közvitára bocsátja az áremelési határozati javaslatot. A kórházak egyelőre a légkondicionáló berendezéssel próbálják melegen tartani a kórtermeket, és több takarót, köztük villanyfűtésest adtak a betegeknek. A temesvári kórházak igazgatói arra kérik a gázszolgáltató cégeket, hogy tegyenek erőfeszítéseket a kórházak fűtéséért.

Az E.ON gázszolgáltató felajánlotta, hogy adnak földgázt a kórházak fűtésére.

A polgármester jelezte: a kórházak többsége a távhőhálózatra van rákapcsolva, és nem rendelkezik saját hőközponttal, ezért a felajánlás nem oldja meg a krízishelyzetet.

Alin Nica, a Temes Tegyei Tanács elnöke bejelentette: az önkormányzat céltámogatást utal át a megyei sürgősségi kórháznak, hogy az intézmény újra működőképessé tehesse saját hőközpontját. A kórház menedzsere elmondta: a hőközpont 2006 óta nem működik. Az elkövetkező napokban napos idő várható Temesváron, de éjszakánként fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Ovidiu Drăgănescu, Temes megye alprefektusa szerint az egyetlen alternatívát az jelenti a kórházak esetében, ha áttérnek a villamos energiával történő fűtésre, ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy túlterhelődik a rendszer.

Temesváron több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést kedd délben.

Az önkormányzat felügyelete alatt tevékenykedő Colterm távfűtési társaságot ugyanis fizetésképtelenné nyilvánította a Temes Megyei Törvényszék, a szolgáltató pedig elzárta a gázcsapot.

Rovatok