Index Vakbarát Hírportál

Ismét beszélőviszonyban a francia elnök és az ausztrál kormányfő

2021. október 28., csütörtök 15:31

A francia államfő először folytatott megbeszélést az ausztrál miniszterelnökkel az úgynevezett tengeralattjáró-ügy szeptemberi kirobbanása óta. Emmanuel Macron úgy fogalmazott: „mostantól az ausztrál kormánynak kell olyan konkrét lépéseket tennie, amelyek arra utalnak, hogy Canberra szándékában áll a kétoldalú kapcsolatok helyreállítása és közös fellépés az indiai-csendes óceáni térségben”, közölte a távirati iroda.

A két ország közötti diplomáciai válság akkor tört ki, amikor szeptember közepén az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia, Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül, biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Amerikai Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország elesett egy 56 milliárd dolláros szerződéstől. Párizs visszahívta canberrai nagykövetét, aki, miután Emmanuel Macron többször is egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel-, később visszatért állomáshelyére.

A telefonbeszélgetés során Emmanuel Macron azt mondta Scott Morrisonnak: a tengeralattjáró-program felmondása a két ország közötti bizalmi viszony végét jelentette.

A telefonbeszélgetésre még azelőtt kerítettek sort, hogy a francia és az amerikai elnök megbeszélést folytat Rómában a világ húsz legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoport vezetőinek hétvégi csúcsértekezletén. Ezt az ENSZ-klímakonferencia követi majd Glasgowban, amelyen ausztrál kormányfő is részt vesz.

Rovatok