Index Vakbarát Hírportál

Az EU megdobja 60 millió euróval a Gazprom által szorongatott Moldovát

2021. október 28., csütörtök 09:54

60 millió euróval támogatja meg az orosz Gazprom állami gázipari óriásvállalat szorongatásában vergődő Moldovát az Európai Unió – erről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számolt be szerdán.

Ez az összeg azonban önmagában aligha lesz elég ahhoz, hogy kihúzza az ország EU-párti vezetését a slamasztikából, tekintve hogy egyrészt Moldova mintegy százmillió dolláros tartozást halmozott fel (a 60 millió euró pedig átszámítva valamivel kevesebb, mint 70 millió dollár), másrészt pedig azért, mert a moldovai kormány állítása szerint a gázóriás a tárgyalások alkalmával „pénzügyi és nem pénzügyi feltételeket támasztott”. Például azt várják, hogy Moldova módosítson az Európai Unióval kötött szabadkereskedelmi megállapodásán, és ez esetben nem az eddigi, lejárt gázszerződésbe foglalt ár dupláját kérik az új szállítmányokért, hanem egészen hirtelen barátivá válik a díjszabás.

Mindenesetre az Európai Bizottság egyik illetékese azt mondta, hogy ez a 60 millió eurós támogatás vissza nem térítendő kölcsön lesz, illetve esetlegesen akár további támogatás is szóba jöhet, konkrét részleteket azonban nem közölt erről. Szakértők becslései szerint a Bizottság által folyósított 60 millió euró körülbelül egy hét moldovai gázfogyasztás kifizetésére elegendő.

A Gazprom egyelőre nem kommentálta a lépést, azt mindenesetre már korábban leszögezte, hogy amíg Chișinău nem rendezi a számlát, bizony nem lesz szerződés.

Szerdán az ukrán gázvezeték-üzemeltető, a GTSOU több mint 15 millió köbméter gázt küldött, hogy segítsen fenntartani a moldovai gázvezetékekben szükséges minimális nyomást. 

Moldovában jelenleg szükségállapot van érvényben,

 a háztartásokat és a vállalkozásokat arra kérték, hogy „arányosítsák” a gázfelhasználást. A Moldovagaz, a Gazprom helyi egysége „közel kritikusnak” minősítette a helyzetet a rendszerben lévő veszélyesen alacsony gázszint miatt.

(via Politico)

Rovatok