Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, súlyos influenzajárvány jöhet az idén

2021. október 28., csütörtök 09:45

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kiadott egy figyelmeztetést, amely szerint súlyos influenzajárvány jöhet az idén. Azt írták:

AZ INFLUENZA EGY különösen VESZÉLYES ALTÍPUSA, A H3N2 MÁR TERJEDNI KEZDETT HORVÁTORSZÁGBAN.

Ez ellen a variáns ellen az influenza oltás is kisebb hatásosságot mutat. Pasi Penttinen, az ECDC influenzaprogramjának igazgatója szerint a H3N2 terjedése miatt arra lehet számítani, hogy az influenzajárvány idén Európa-szerte súlyosabb lehet, mint az előző években volt.

Az ECDC szerint elsősorban az idősekre és a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberekre jelenthet veszélyt az influenza. A megbetegedés elleni küzdelmet az is nehezítheti, hogy a koronavírus-járvány is jelentős terhet helyez az egészségügyre – tették hozzá.

A spanyolok egyszerre oltanak influenza és koronavírus ellen

Spanyolországban hamarosan meg is kezdik az influenza elleni oltások beadását. Az oltási kampányban elsősorban a 65 év felettiekre, a várandós nőkre és az egészségügyi dolgozókra fognak fókuszálni, ők szerepelnek a leginkább veszélyeztettek közt. A spanyol kormány célja az, hogy ezekben a csoportokban az emberek háromnegyede megkapja az oltást. 

AZ IDŐSEKNÉL AZ INFLUENZA ELLENI VAKCINÁT SOK ESETBEN A KORONAVÍRUS ELLENI HARMADIK OLTÁSSAL EGYÜTT FOGJÁK BEADNI.

A páciensek két különböző karba fogják kapni a két oltást, amire egyébként tényleg van lehetőség, bár a szakma szerint érdemesebb némi időintervallumot hagyni a két oltás közt.

Mindeközben az egészségügyi minisztérium azt is javasolta, hogy a téli vírusszezon idejére tartsák fenn a beltéri maszkviselésre vonatkozó szabályozásokat. Ez ugyanis segíthet visszaszorítani a járvány és csökkenteni a súlyos megbetegedések, halálozások számát  – mondta erről egy szakértő. 

Rovatok