Index Vakbarát Hírportál

Moszkva felszólította Washingtont, ne szállítson fegyvereket Kijevnek

2021. október 28., csütörtök 20:15

A délkelet-ukrajnai konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel, az erőszak alkalmazásának nagyon szomorú, beláthatatlan és tragikus következményei lesznek. Ezt orosz külügyi szóvivő hangoztatta. Marija

Zaharova szerint az Ukrajnába érkező fegyverek és hadfelszerelés, valamint az ország területén a NATO-tagállamok által létrehozott kiképzőközpontok erősítik Kijevben azt a meggyőződést, hogy lehetséges az erőszakos megoldás a Donyec-medencében, írta az MTI. 

A szóvivő úgy fogalmazott: „felszólítjuk a nyugati fővárosokat, amelyek fegyvert pumpálnak Ukrajnába, elsősorban Washingtont, de Berlint és Párizst is, hogy hagyjanak fel az ország militarizálásának ösztönzésével, és befolyásukat arra használják, hogy Kijevet politikai és diplomáciai eszközökkel tereljék vissza arra az útra, amely a Donyec-medencei tartós békéhez vezet”.

Oroszországot aggasztja a délkelet-ukrajnai események alakulása. A szóvivő így kommentálta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az ukrán fegyveres erők szerdán elfoglalták Sztaromarjevka falut Kijev és a donyecki szakadárok által ellenőrzött területek közötti demarkációs vonalnál.

Moszkva szerint az ukrán fegyveres erők megszegik a fegyvernyugvás szabályait. Zaharova azzal vádolta meg Kijevet, hogy semmibe veszi a Donyec-medence képviselőinek kéréseit a tűzszüneti rendszer ellenőrzésével kapcsolatban.

 

Rovatok