Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun szerint kevesebbet kellene enni

2021. október 28., csütörtök 14:05

Észak-Korea kormánya azt üzente az embereknek, hogy 2025-ig egyenek kevesebbet és húzzák szűkebbre a nadrágszíjat azért, hogy átvészeljék az országban dúló éhínséget.

Minderről a Radio Free Asia (RFA) oldala értesült. Kim Dzsongun azt már korábban is beismerte, hogy éhínség van az országban

Az RFA szerint az emberek közül egyre többen panaszkodtak az éhség miatt. Erre válaszul a kormánytisztviselők egyértelművé tették: annak az esélye, hogy 2025 előtt ismét megnyissák a kínai–koreai határt – és ezzel enyhítsék a válságot –, rendkívül csekély.

Egyértelműen élelmezési válság van az országban, az emberek éheznek. A hatóságok azt mondják nekik, hogy többet kell tartalékolniuk és kevesebbet kell enniük 2025-ig, ami miatt kétségbe vannak esve

– mondta az RFA forrása.

Észak-Koreában azóta van élelmezési válság, hogy 2020 januárjában a koronavírus miatt le kellett zárniuk Kínával közös határukat. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint idén körülbelül 860 tonnányi élelem fog hiányozni az országból, ami a népesség körülbelül két hónapnyi fogyasztásának felel meg. 

Becslésük szerint emiatt már az észak-koreai lakosság negyven százaléka alultáplált.

A észak-koreai kormány eközben azzal hitegeti saját lakosait, hogy a koronavírus-járvány miatt más országokban is hasonlóan rossz a helyzet, de ezt az emberek egyre kevésbé hiszik el.

Rovatok