Index Vakbarát Hírportál

Korlátozzák a felhőkarcolók magasságát Kínában

2021. október 28., csütörtök 11:45

A kínai kormány új szabályozásokat vezetett be az építkezésben, amelyek értelmében nem lehet többé korlátlanul felhőkarcolókat építeni a városokban.

A rendelkezésben a városok lakosságától tették függővé azt, hogy mekkora lehet az ott felépített épületek magassága. Ennek értelmében:

A szabályozásban azt is rögzítették, hogy a 3 millió alatti városokban különleges esetekben, egyedi elbírálás alapján lehet építeni olyan épületet, ami legfeljebb 250 méter magas. A 3 millió fölötti városokban pedig ugyancsak lehet olyan épületet építeni, ami legfeljebb 500 méter magas, de ugyancsak különleges esetben. 

A kínai kormány már korábban is életbe léptetett egy szabályozást, az még 500 méterben határozta meg a maximális épületmagasságot, a település lakosságától függetlenül. A felhőkarcolók elleni mostani fellépést az is motiválhatja, hogy idén májusban kitört a pánik a kínai Sencsenben, amikor megremegett és kilengett egy 350 méteres felhőkarcoló.

A kormány szerint az olyan nagyvárosokban, mint például Sanghaj, elkerülhetetlen a felhőkarcolók felépítése. A kisvárosokban azonban nincs helyhiány, ezeken a településeken leginkább hiúságból építenek óriási felhőkarcolókat. 

Kínában található a világ néhány legmagasabb épülete, köztük például a 632 méteres Sanghaj Torony és az 599 méteres Ping An Pénzügyi Központ.

Rovatok