Index Vakbarát Hírportál

Túszul ejtettek 180 katonát Kolumbiában a kokaintermelők, aztán elengedték őket

2021. október 29., péntek 08:31

Kolumbiai kokatermesztők 180 katonát ejtettek túszul kedden – ezt közölte csütörtökön Ómar Sepúlveda kolumbiai tábornok. A kolumbiai sajtó csütörtökön késő este már azt írta, hogy a túszokat elengedték. 

A tábornok arról számolt be, hogy a parancsnoksága alá tartozó katonákat

kedden „rabolták el” furkósbotokkal és bozótvágó késekkel felfegyverzett földművesek.

A tábornok hozzátette, hogy a hatszakasznyi katonát mintegy hatszáz földműves ejtette foglyul. Mint mondta, az ország északkeleti, Venezuelával határos szegletébe vezényelt kontingens feladata az illegális kokaültetvények megsemmisítése volt.

Sepúlveda közölte azt is, hogy a katonákat egy iskolában tartották fogva. A kolumbiai hadsereg az AFP francia hírügynökségnek eljuttatott egy felvételt is, amelyen egy csoport egyenruhás katona látható, akiket civilek felügyelnek.

A földművesek magát Juniornak nevező szóvivője ezután a helyi rádiónak elmondta, hogy készek a katonák szabadon engedéséről tárgyalni. Hangsúlyozta, hogy a bogotái vezetés korábbi ígéreteitől eltérően nem segített nekik abban, hogy a kokaültetvények helyén legális növényi kultúrákat termesszenek.

Carlos Camargo emberi jogi ombudsman később a Twitteren ismertette, hogy tárgyalódelegációt küldtek a földművesekhez a Tibú nevű településre (Tibú a Catatumbo régióban található, amely az ENSZ szerint több mint 40 ezer hektár kokaültetvénnyel a világ legnagyobb kábítószer-termelő vidéke). 

Késő este kiderült, hogy a tárgyalás sikeresen zárult, így a túszul ejtett katonákat elengedték. 

A megegyezés részeként a helyiek engedtek, és megfogadták, hogy nem akadályozzák a hatóságoknak az illegális ültetvények felszámolására vonatkozó törekvéseit. 

Kolumbia a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országa. Közel 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, amelynek szárított leveleit perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként. A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer.

Az ENSZ 2018-as felmérése szerint Kolumbia évente 1120 tonna kokaint tud előállítani.

A bogotái vezetés igyekszik megfékezni a kábítószer-termelést, a hadsereg pedig rendszeresen semmisít meg kokaültetvényeket, amelyek földművesek ezreinek gyakran egyedüli megélhetési forrását jelentik. A biztonsági erők és a termesztők összecsapásai ezért nem számítanak ritkaságnak.

Rovatok