Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe vetik a spanyol Néppárt volt pénztárnokát

2021. október 29., péntek 09:27

A spanyol központi büntetőbíróság két év börtönre és 1,2 millió euró, csaknem 433 millió forint pénzbüntetésre ítélte Luis Bárcenast, a spanyol konzervatív Néppárt egykori pénztárnokát. A bíróság könyvelési csalás, adócsalás és okirat-hamisítás miatt szabta ki a büntetést a volt pénztárnokra, aki 1990 és 2008 között felelt a jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt pénzügyeiért.

Az ítélet szerint bizonyítást nyert, hogy a pénztárnok kettős könyvelést vezetett, és egy titkos, úgynevezett B kasszából több mint egymillió eurót, csaknem 362 millió forintot fizetett ki a pártszékház felújításáért 2007-ben az Unifica építőipari vállalatnak, valamint elmulasztotta teljesíteni az adóhatóság felé fennálló kötelezettséget. A cég két vezetőjét is börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt, írta a távirati iroda.  

A bíróság az eljárásban megállapította a Néppárt felelősségét is, mivel a párt „nem gyakorolt megfelelő ellenőrzést” a pénztárnok tevékenysége felett.

A nyomozás során derült ki, hogy Bárcenasnak 48 millió eurós svájci bankszámlája van.

A volt pénztárnok állításai szerint a Néppárt működését már a kezdetektől, 1982 óta illegálisan finanszírozták, és az ügyletekről a pártvezetés is tudott. A párt szerint viszont a pénztárnok saját zsebére tevékenykedett a Néppárt vezetésének tudtán kívül.

Rovatok