Index Vakbarát Hírportál

Banánt ettek, deportálják a menekülteket

2021. október 31., vasárnap 08:57

Növekszik a szírellenesség Törökországban, ahol nagyon rossz állapotban van a gazdaság. A törökök a menekültválság csúcsán még mintegy 4 millió szíriainak adtak otthont.

Az utóbbi másfél hétben számos videó jelent meg a közösségi médiában, főként a TikTokon, amiken állítólag szíriaiak banánt esznek. Ez pedig a török hatóságok provokációnak vették, a következmény pedig az országból történő kiutasítás.

Mint ismeretes, a menekültválság csúcsán Törökország mintegy 4 millió szíriainak adott otthont, jóllehet, azok, akik megtakarítás nélkül érkeztek a hazájukkal szomszédos országba, főként a mezőgazdaságban találtak rendkívül alacsony bérezésű munkát. 

Törökország gazdasága az utóbbi időben nem mutat rózsás eredményeket, amit az átlag állampolgárok meg is éreznek a bőrükön. A banán-botrány pedig abban gyökerezik, hogy egy török online hírportál lefilmezte egy szíriai nő és egy török férfi vitáját Isztambul egyik utcáján. A konfliktus arról szólt, hogy a férfi nehezményezte, hogy a nő banánt eszik. 

Kényelmes életed van. Én nem tudok banánt enni, te bezzeg kilószámra veszed

– hangzik el a török férfi szájából, rámutatva a gazdasági problémákból fakadó, növekvő szírellenességre Törökországban.  

Ugyanabban a videóban egy török nő is csatlakozik a szírek ekézéséhez, mondván, hogy nem vesznek részt a szíriai konfliktusban, de azért hazajárnak a vallási ünnepségekre. 

Fricskából ezért a törökországi szíriaik olyan videókat töltöttek fel a közösségi platformokra, amiken banánt esznek. A török hatóságok pedig ezt gyűlöletkeltésnek és a török emberek megsértésének vették, állítólag tizenegy szírt ennek címén őrizetbe is vettek. 

A törökök egy része arra panaszkodik, hogy egyes menekültek jobban élnek mint ők, miközben  az országot sújtó munkanélküliség és infláció miatt egyre nagyobb kihívást jelent az alapvető árucikkek megvásárlása az átlag embereknek. 

(al-Jazeera)

Rovatok