Index Vakbarát Hírportál

Szudánban százezrek tüntettek a katonai hatalomátvétel miatt

2021. október 31., vasárnap 07:23

Tízezrek vonultak ki szombaton Szudán nagyvárosainak utcáira, hogy a katonai hatalomátvétel ellen tiltakozzanak, és követeljék a polgári kormány visszaállítását; a biztonsági erők három tüntetőt lőttek agyon a tüntetéseken.

Orvosok szerint az afrikai országban zajló tiltakozó megmozdulásokon több mint százan megsebesültek.

Kartúmban a rendvédelmi szervek könnygázzal és levegőbe leadott lövésekkel oszlatták a százezres tömeget, miután szemtanúk beszámolói szerint a demonstrálók felállítottak egy pódiumot, és egy ülősztrájk lehetőségét is felvetették, közölte az MTI. A hadsereg nagy erőkkel volt jelen a fővárosban, úttorlaszokat emelt a legfontosabb kereszteződéseken és hidakon. A szudáni rendőrség az állami televíziónak adott nyilatkozatában tagadta, hogy éles lőszerrel lövéseket adott volna le a tüntetőkre, illetve közölte, hogy több biztonsági is megsebesült a tiltakozó akciók során. A hadsereg egyelőre nem reagált megkeresésekre.

A mostani megmozdulások az eddigi legnagyobb kihívás Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok számára, aki a hét elején ragadta magához a hatalmat elmozdítva, őrizetbe véve Abdallah Hamdok miniszterelnököt, és rendkívüli állapotot hirdetett ki. Washington és az ENSZ is önmérsékletre intette Burhánit, mondván aszerint fogják értékelni az új vezetést, hogy miként bánik a tüntetőkkel. 

Rovatok