Index Vakbarát Hírportál

Zene ment az esküvőn, a násznép közé lőttek

2021. október 31., vasárnap 09:09

Násznép közé lőtt három, magát a talibán mozgalom képviselőinek kiadó fegyveres egy Nangarhár tartományi faluban Afganisztánban. Három ember meghalt és többen megsebesültek. A kiváltó ok: zenét játszottak a lakodalmon. 

Az iszlám fundamentalista értelmezését követő és másokra rákényszerítő tálibok szerint tiltott a zene, maximum dúdolni lehet dalokat, de azt is meghatározott keretek között. Nők meg aztán pláne ne zenéljenek, de ne is hallgassák – tartják a tálibok, aminek következtében országszerte megszűntek a zenei képzések, képletesen értve lakat került a zeneoktatási tantermekre. 

Zabihulla Mudzsáhid kormányszóvivő az esetre reagálva hangsúlyozta, hogy a fegyveresek nem képviselik a mozgalmat, két támadót elfogtak, a harmadikat még keresik. 

Az első tálib-kormány idején betiltották a zenét Afganisztánban, s bár az új vezetés nem hozott (még) ilyen rendeletet, a vezetőség igyekszik elbátortalanítani a népet a zenei művelődéstől, ugyanis az iszlám joggal (saríával) ellenkezőnek találják, ha valaki zenél vagy éppen azt élvezi. Csakhogy a saríának is több iskolája és több értelmezése van, az afganisztáni tálibok pedig a helyi interpretáción belül is a szélsőséges irányvonalat követik. 

Mudzsáhid szerint „az Iszlám Emirátusban senkinek sincs joga másoknak megtiltani a zenét vagy bármi mást, csak az ellenérvelés megengedett. Ez a fő csapásirány”.

(Guardian)

Rovatok