Index Vakbarát Hírportál

A Fekete-tenger felé tartanak az Egyesült Államok hajói

2021. november 1., hétfő 21:25

Az Egyesült Államok haditengerészetének egyik zászlóshajója, az USS Mount Whitney közös műveleteket hajt végre a NATO-erők és a szövetségi partnerek részvételével a Fekete-tengeren − írja a Kárpáthír.

A 6. flotta zászlóshajója megkezdte északi útját a Fekete-tenger felé, hogy hadműveleteket hajtson végre szövetségeseinkkel és NATO-partnereinkkel a térségben

− olvasható az amerikai haditengerészet közleményében.

Néhány napja a USS Porter amerikai rakétaromboló indult a Fekete-tengerre.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Konstantin Koszacsev, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszország készen áll a válaszlépésekre, ha egy amerikai hadihajó bemerészkedik a Fekete-tenger vizeire, és provokációt indít.

Lehetséges, hogy ellenintézkedésre lesz szükség, de biztos vagyok benne, hogy csak akkor fogjuk őket alkalmazni, ha az amerikaiak átlépik a vörös vonalat, és provokálni fogják az orosz flottát, átlépik a Fekete-tenger határait, és belépnek a felségvizeinkre. Többször is bemutattuk, hogy az orosz fél eltökélt ebben a kérdésben

− mondta Koszacsev.

Mint arról korábban az Index beszámolt, újabb katonai csapatokat koncentrált Oroszország az ukrán határ közelébe. Műholdas felvételek szerint a csapatmozgás már hetek óta megfigyelhető a térségben. Kiderült az is, hogy az orosz csapatok nem hadgyakorlat céljából közelítették meg Ukrajna déli és keleti határait.

Rovatok