Index Vakbarát Hírportál

AZ ENSZ-főtitkár szerint elég abból, hogy a természetet mellékhelyiségnek használjuk

2021. november 1., hétfő 16:39 | aznap frissítve

A szakadék szélére sodorja az emberiséget a függés a fosszilis üzemanyagoktól – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára a skóciai Glasgow-ban, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 26. ülését (Conference of the Parties, COP26) hivatalosan is megnyitó beszédében.

A tizenkét napos, informális rendezvényekkel már vasárnap óta tartó konferencián, amelyet a koronavírus-járvány miatt tavaly novemberről halasztottak az idei évre, csaknem kétszáz ország képviselői vannak vagy lesznek jelen. Hétfőn megérkezett a találkozóra Joe Biden amerikai elnök is.

Guterres a hivatalos megnyitón kijelentette: ideje kimondani, hogy elég volt a Föld biológiai sokszínűsége elleni brutalitásból, elég abból, hogy „magunkat gyilkoljuk” fosszilis üzemanyagokkal, és elég abból is,

hogy a természetet mellékhelyiségnek használjuk.

Az ENSZ-főtitkár szerint az emberiség a saját sírját ássa, amikor mind mélyebbre ás ásványi kincsek után kutatva.

Mint azt megírtuk, a találkozón, amelynek helyszínén várhatóan huszonötezer politikus és szakértő fordul meg a következő tizenkét napban, olyan terveket terjesztenek elő és vitatnak meg, amelyekkel a modellszámítások alapján másfél fokra lehet korlátozni a globális felmelegedés mértékét. A konferencia előtt közzétett szakértői számítások szerint az energiafelhasználás ehhez szükséges globális átalakításához a következő évtizedekben legalább százezer milliárd dollárra lesz szükség.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 26. ülésének kezdetéhez időzítve ismertette a WMO a klíma 2021. évi állapotáról szóló előzetes jelentését, amely szerint valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év a Földön.

A jelentés a legfrissebb tudományos bizonyítékon alapulva megmutatja, miként változik bolygónk a szemünk előtt. Az óceánok mélyétől a hegységek csúcsáig, az olvadó gleccserektől az állandóan szélsőséges időjárási eseményekig az ökoszisztémák és a közösségek szerte a világon súlyosan érintettek. A glasgow-i klímakonferenciának fordulópontnak kell lennie az emberek és a bolygó számára

– idézte a WMO jelentése António Guterres ENSZ-főtitkárt.

Joe Biden bocsánatot kért

Joe Biden amerikai elnök bocsánatot kért azért, hogy elődje, Donald Tump kilépett a párizsi klímaegyezményből, és így visszavetette az egész világ fejlődését – írja a Washington Post.

Az elnök közvetlenül a megnyitó után beszélt a csúcstalálkozó „Cselekvés és szolidaritás — a kritikus évtized” című rendezvényén. Elmondta, hogy az Egyesült Államoknak különös felelőssége van a klímaváltozás elleni küzdelem vezetésében, ugyanis az ország nagymértékben felelős a problémáért.

KIjelentette:

újra ki szeretném hangsúlyozni, hogy közülünk azok, akik kivágták a fákat, mi, akik régen olyan dolgokat cselekedtünk, amik a mostani problémákat okozzák, elöl kell hogy járjunk azok megoldásában.

Áder János: A hitelesség a tét

Áder János magyar köztársasági elnök is felszólalt hétfőn az ENSZ klímacsúcsán – adta hírül az MTI. Az államfő úgy fogalmazott: Glasgow nemcsak az ambíciók emeléséről, de a hitelesség visszaszerzéséről, a cselekvésről és a mielőbbi látható eredményekről is szól.

A helyzet kritikus voltára figyelmeztető drámai hangütésű mondatok elhangzottak már korábban is, márpedig „nehéz a választókkal elhitetni, hogy már huszonhat éve mindig, folyamatosan a 24. órában vagyunk” – mondta Áder János. Rámutatott: nehéz sikeres tanácskozásról beszélni, ha a helyzet, jelen esetben a légkör szén-dioxid-koncentrációja folyamatosan romlik. Márpedig a légkör szén-dioxid-koncentrációja nőtt az elmúlt huszonöt évben és sajnos a párizsi klímavédelmi egyezmény megkötése óta is – fűzte hozzá a köztársasági elnök. Leszögezte:

A tudomány eredményei és a természet jelzései egyértelműek, cselekednünk kell.

Rovatok