Index Vakbarát Hírportál

Kína felszámolná a járványt a téli olimpiáig

2021. november 1., hétfő 21:50 | aznap frissítve

Száz napjuk maradt a bravúrra. Első intézkedésként lezárták a négymilliós Lancsout.

Az ott élők csak vészhelyzetben hagyhatják el otthonaikat. Az intézkedés célja a fertőzés kordában tartása, holott csak néhány tucatnyi fertőzöttet azonosítottak.

Peking – emlékeztetőül – szigorú határellenőrzéseket vezetett be, miután 2019 végén először észlelték a koronavírust Kínában. Ezzel lassították a megbetegedés terjedését, ugyanakkor lehetővé tették a gazdaság fellendülését.

Miközben a világ fennmaradt része nyit, és keresi a vírussal való együttélés módját, Kína továbbra zéró toleranciát tanúsít a Covid-19 iránt, ezért a hatóságok már néhány eset után is szigorú helyi zárlatokat rendelnek el.

A mostaniakra azért került sor, mert az országban 29 új fertőzöttet azonosítottak, köztük hatot Lancsouban, az ország északnyugati részén fekvő Kanszu tartomány fővárosában.

Az új hullámot a vírus rendkívül fertőző delta-változata okozza, amely az eltelt tíz napban 198 embert fertőzött meg, harminckilencet közülük Lancsouban.

A városban élőknek otthon kell maradniuk – tudatták a hatóságok közleményükben. A lakosok közlekedését szigorúan ellenőrzik: legfeljebb létszükségleti dolgokat vásárolhatnak vagy orvosi kezelésre járhatnak.

#UPDATE China locks down a city of four million in a bid to stamp out a local Covid spike, with residents told not to leave home except in emergencies.

The restrictions came as China reported 29 new domestic infections - including six cases in Lanzhou pic.twitter.com/jRCrFpc1jj

— AFP News Agency (@AFP) October 26, 2021

Lancsouban már korábban leállították a tömegközlekedést és taxiszolgáltatást. Több mint hetven vasúti járatot függesztettek fel, köztük a kulcsfontosságú útvonalakon Pekingbe és Hszianba tartó vonatokat.

Ezzel egyidejűleg közbiztonsági okokból törölték a Southern Airlines légitársaság összes járatát a pekingi Daxing repülőtérről Lancsouba. Egyelőre nem tudni, mikor indulnak újra a gépek.

Egészségügyi illetékesek közben arra figyelmeztettek, hogy további fertőzésekre lehet számítani, ezért a következő napokban fokozzák a vizsgálatokat a járvány leküzdése érdekében. A fertőzést vélhetően egy Sanghajból más tartományokba utazó belföldi turisták terjesztik.

Az október 31-ére tervezett pekingi maratont, ahová eredetileg 30 ezer futót vártak, a szervezők elhalasztották – a sportolók, a személyzet és a lakosok biztonságára hivatkozva. Korábban elnapolták az egy héttel korábbi időpontra tervezett vuhani maratont is.

A fertőzés Kína északi részén terjed

A 21,5 milliós Pekingben a hét elején csupán három új fertőzöttet regisztráltak, a hatóságok mégis korlátozták a turistalátványosságok látogatását, és bezárták a nevezetes Jungho, más néven Láma templomot. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy csak szükség esetén hagyják el a fővárost, ahol hosszú sorokban várakoznak türelmesen a Covid-tesztekre.

VIDEO: Beijing residents queue for Covid-19 tests as China battles a new outbreak of the virus.

People have been advised not to leave the city unless necessary, although regular transport services out of Beijing continue as normal pic.twitter.com/GYxtKbRpeq

— AFP News Agency (@AFP) October 26, 2021

Csangping kerület egyik lakótelepén 23 ezer lakost szólítottak fel, hogy maradjanak otthon, miután az elmúlt napokban kilenc beteget találtak. A közösségi madzsong- és sakktermeket bezárták, a kerületben élőktől pedig elvárják, hogy fogják vissza a nagyobb összejövetelek számát.

Jóllehet Kínában a megbetegedések száma rendkívül alacsony a világ más részeihez képest, a hatóságok eltökéltek abban, hogy a három hónap múlva kezdődő 2022-es pekingi téli olimpia előtt felszámolják a járványt.

Peking szigorúan ragaszkodik a zéró tolerancia elvéhez. Akikről úgy ítélik meg, hogy képtelenek megfékezni a fertőzést, gyakran elbocsátják az állásukból vagy megbüntetik.

„A járványmegelőzés és -ellenőrzés terén nyújtott gyenge teljesítménye és laza végrehajtása miatt” elbocsátották egy belső-mongóliai térség párttitkárát – közölte például a hivatalos, állami Hszinhua hírügynökség.

Hat másik tisztviselőt megbüntettek a járványra adott „laza válaszlépéseik” miatt, míg a helyi rendőrség egyik igazgatóhelyettesét menesztették. Ugyanakkor a pekingi rendőrség három büntetőeljárást indított a koronavírussal kapcsolatos biztonsági előírások megsértéséért.

(Borítókép: Thomas Peter / Reuters)

Rovatok