Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelben épít kapcsolatokat Márki-Zay Péter

2021. november 2., kedd 10:51

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a jövő héten Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Bizottság több biztosával, az Európai Parlament több frakciójának képviselőivel, illetve magyar európai parlamenti képviselőkkel és helyi magyarokkal találkozzon.

Folyamatosan dolgozunk még a végső szakmai programon, olyan nagy az érdeklődés ugyanis az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter iránt, hogy sakkoznunk kell az időpontokkal és a megkeresésekkel. Éppen ezért végső és részletes programot még nem tudunk megosztani a nyilvánossággal

– közölte a háromnapos út egyik szervezője, Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő az Index érdeklődésére válaszul.

Azt azonban hozzátette: Márki-Zay Péter kedden este egy nyilvános közösségi találkozón vesz majd részt, ahol Rónai Sándor (DK), Cseh Katalin (Momentum) és Gyöngyösi Márton (Jobbik) részvételével a helyi magyarokkal találkozik majd kötetlen, nyitott, beszélgetős formában. Az eseményt hamarosan meghirdetik a Facebookon is, vagyis bárki számára nyitott program lesz az ALoft nevű hotel WXYZ Bárjában.

Szerdán és csütörtökön az Európai Bizottság több biztosával találkozik az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, de fogadja őt az Európai Parlament szinte mindegyik képviselőcsoportja is jobbról és balról egyaránt: az S&D, a ReNew és a Zöldek mellett még az Európai Néppárt is.

Ujhelyi István sajtónyilatkozata szerint brüsszeli, európai háttérintézmények, think-tankek is aktívan érdeklődtek az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személye iránt, „így meghatározó konzervatív és szociáldemokrata alapítványok vezetőivel” is asztalhoz fog ülni.

Márki-Zay Péter külön a magyar és a nemzetközi sajtónak is tart majd tájékoztatót, illetve beszélgetést, a szocialista európai parlamenti képviselő állítása szerint utóbbi kapcsán máris akkora az érdeklődés, hogy egy külső helyszínen kellett termet foglalniuk, annyi nemzetközi újságíró és tudósító jelezte a részvételi szándékát.

„Ezek pontos idejét és helyét a napokban közzétesszük. Amint hivatalos és pontos részleteket is közölhetünk, természetesen azonnal tájékoztatjuk a nyilvánosságot” – közölte Ujhelyi István.

Rovatok