Index Vakbarát Hírportál

A világ leggazdagabbja szívesen ad hatmilliárdot, ha az ENSZ ebből eltünteti az éhezést

2021. november 2., kedd 08:26

Elon Musk a világszervezet élelmezési programvezetőjének válaszolt vissza, aki egy interjúban felszólította őt és az Amazon tulajdonosát, Jeff Bezost, hogy vagyonuk egy töredékével segítsenek megakadályozni az éhínséget.

A Tesla-vezér, Elon Musk egy Twitter-üzenetében azt írta, hogy azonnal elad egy jelentős mennyiségű Tesla-részvényt, ha az ENSZ szakosított intézménye bemutatja neki, hogyan lehet felszámolni az éhínséget hatmilliárd dollárból. Musk azután üzent, hogy nemrégiben az ENSZ Élelmezési Világprogramjának a vezetője egy CNN-nek adott interjúban személyesen megszólította őt és Jeff Bezost, az Amazon tulajdonosát.

David Beasley keményen beszólt az amerikai kőgazdagoknak, nevesítve Muskot és Bezost, hogy jelenleg olyan humanitárius válság fenyeget, amelyben 42 millió ember gyakorlatilag éhen hal, anélkül, hogy a világszervezet segíteni tudna.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának vezetője szerint Musk vagyonának 2 százalékából a probléma orvosolható lenne.

Mint említette, egyszeri alkalomról lenne szó.

Erre írta válaszul a Tesla tulajdonosa, hogy szívesen ad el részvényeiből, ha cserébe az ENSZ megmutatja neki, miként számolható fel ebből a pénzből az éhezés a világon, és ragaszkodna az összeg transzparens elköltéséhez, vagyis nyomon követhetővé kell tenni, mire is menne el pontosan a pénz. Válaszüzenetében az Élelmezési Világprogram vezetője azt írta:

Tisztában vagyok azzal, hogy az éhezést nem lehet felszámolni ennyi pénzből. Viszont ezzel felszámolhatnánk egy veszélyes, bizonytalan geopolitikai helyzetet, amely újabb tömeges menekültáradatot eredményezne, és 42 millió embert fenyegetne éhhalál. 

Elon Musk vagyona hétfőn a Bloomberg milliárdosok vagyonát követő indexe alapján 311 milliárd dollár volt, és ezzel gyakorlatilag ő a világ leggazdagabb embere. A Tesla lett a múlt héten a 6. olyan amerikai vállalat, amelynek értéke meghaladta az ezermilliárd dollárt, és a második, amelyik a leggyorsabban teljesítette ezt az értékhatárt a Facebook után.

Érdekes módon a világjárvány alatt majdnem megduplázódott a mintegy 400 amerikai milliárdos vagyona, és összesítve jelenleg eléri az 5005 milliárd dollárt.

Rovatok